Els diàlegs intergeneracionals com a font d’innovació

Dignetik mans Intergeneracional.png

La paraula diàleg evoca un tipus de discurs en què l’emissor i el receptor intercanvien missatges. La clau és qui són aquest emissor i aquest receptor i en quines matèries dialoguen o debaten. Acostumem a enfocar els diàlegs des d’un punt de vista funcional o d’àmbit focalitzat en persones que tenen coses en comú per qüestions d’edat, situacions viscudes, compartides, etc. Però no acostumem a posar en comú a persones de diferents edats a dialogar, és a dir, no acostumem a valorar punts de vista des de diferents perspectives d’edat.

Les generacions es refereixen als individus que conviuen en espais de temps i per tant en un mateix nivell en l’arbre genealògic d’una família. ¿I si féssim valdre aquests diferents nivells en comptes de fer només que algunes persones de la mateixa generació dialoguessin sobre temes que els preocupen?

Els debats intergeneracionals, per exemple entre nens i persones grans, ens permeten valorar diversos aspectes, com prismes diferents de la vida i d’etapes viscudes, i el més important, ens permeten posar el valor “l’escolta” entre aquestes generacions i que la societat visualitzi el valor que aquest fet aporta.

En la nostra societat, la relació que s’estableix entre una nena o nen i la seva àvia o avi és un vincle de per vida i és una relació totalment diferent d’aquella que s’estableix amb el seu pare o mare. Visualitzar aquest fet en processos entre petits i grans fa que fem conscient a la societat d’aquelles qüestions que ens preocupen i com es veuen des de punts de vista molt diferents, complementaris o innovadorament diferents entre generacions que tenen molts punts en comú i a les que uneix el més important: l’estimació, l’admiració i l’ajut mutu incondicional.

Des de Dignetik ajudem a endegar aquests processos des de la vessant de l’R+D+i aplicada treballant amb organitzacions que permeten valorar les generacions, potenciant els seus vincles i oferint a la societat una forma diferent de veure aquestes relacions entre generacions.


Us Heu Plantejat Desenvolupar Processos Nous En El Marc De La Vostra Organització Que Suposin Desenvolupar Aquest Tipus De Metodologies?

Si els voleu desenvolupar, envieu-nos un correu electrònic a info@dignetik.com

Un article de Xavier de Caso.

ètica, ACP, ActitudsDignetik Quico Manyós