Complemència

Complemència

Un nou concepte creat per Quico Mañós, Xavier de Caso Boquera i per Aitzol Batiz (de l’entitat KultibaNDO)

Per tal d’assolir dinàmiques d’Atenció centrada en la persona hem de gestionar des de i amb la persona. Per això arriba aquesta nova concepció dins de l’àmbit social: la complemència.

Què entenem per complemència?

Complemència és un nou terme sorgit de la reflexió sobre l’experiència adquirida amb equips professionals dedicats a desenvolupar processos d’acompanyament i promoció de l’autonomia personal en tots els àmbits socials i empresarials.

En el treball en equip ens trobem davant una realitat on la comunicació entre els membres suposa un entrebanc, un obstacle que, si no està ben definit, ben estructurat i ben conscienciat en les dinàmiques de treball ens porta fàcilment a la parcialització en eines i territoris de justificació professional, perdent el punt principal que mai hem de deixar de tenir clar: la planificació i la gestió centrada en les persones.

Sovint utilitzem eines de definició d’objectius que parcialitzen la persona en territoris professionals, fins a gairebé esquarterar-la en processos de diagnòstics i tractament o campanyes centrats més en les disciplines i menys en les persones i la seva realitat. Quan això es dóna caiem fàcilment en “l’esquarterament de la persona en territoris professionals”on els que defineix cada disciplina nón els objectius, sense gestionar-los des de la realitat ni des de les preferències i l’autonomia moral de la persona.

En molts casos els objectius són definits per l’equip, de manera multidisciplinar: cada professió des del seu terreny sense arribar a consensuar quines són les prioritats. Fins i tot, a vegades, desconeixem quins instruments estan desenvolupant els altres professionals. En aquests casos es dóna la competència entre professions des d’un monòleg de raons corporatives que ens fan perdre de vista la persona i que sovint ens porten a la seva cosificació.

Els processos de millora passen per plantejar la nostra feina, no des de la competència entre professions i professionalssinó des de la complementarietat entre els mateixos de cara a desenvolupar el nou paradigma de procés des de l’acompanyament en els àmbits professionals que prenen sentit en bones pràctiques a desenvolupar des d’una perspectiva ètica.

La Complemència és un concepte inventat que és fruit d’altres dos. Simplement és la unió de dues paraules: competència i complementarietat. Són dues paraules que, en principi, signifiquen coses molt diferents que es poden unir en una de sola: Complemència.

Us interessa aquest concepte?

Si voleu aprofundir en les potencialitats de la complemència com a eina per treballar la COMPLEMENTARIETAT entre les COMPETENCIES dels vostres equips de treball, si voleu aprofundir en la innovació pròpia del treball en les actituds i els talents personals, demaneu-nos informació en el següent correu electrònic:  info@dignetik.com

Quico Mañós. Director de ContingutsDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *