CON_EX_IÓ. Formar per transformar

CON_EX_IÓ. Formar per transformar

La formació és una eina necessària en el nostre dia a dia en els centres de treball. Cal esmerçar-hi esforç, voluntat i motivació per tal de fer evident i tangible l’eficàcia de la formació en la qualitat de vida de les persones a qui acompanyem, ja sigui en l’àmbit social, empresarial, educatiu o, senzillament, de desenvolupament personal.

La definició d’aprendre segons l’Institut d’estudis Catalans és: “el procés pel qual un individu o una col·lectivitat adquireixen coneixements, habilitats, trets o pautes culturals, com el llenguatge, els prejudicis, les normes, les creences, les regles de conducta”. Adquirir coneixements és doncs una part important en l’aprenentatge que comportarà desenvolupar habilitats, llenguatges, maneres de fer i posar-les en pràctica des de l’experiència quotidiana que es tradueix en acció capaç de transformar la realitat que vivim.

La formació és una manera de facilitar l’aprenentatge, arrelant allò què som capaços d’interioritzar en la realitat quotidiana, per tant transformant aquells aspectes que son millorables en la nostra feina diària. Per això us vull parlar del pilar de l’aprenentatge la CON_EX_IO. (valgui la llicència lingüística )

La formació ens connecta amb les necessitats de les persones, en com viuen les situacions diàries, alhora que les entronquen amb les potencialitats de les competències personals que cadascú de nosaltres, portem a la motxilla. Aquestes competències (tècniques, emocionals, relacionals, musicals, gestuals, acadèmiques, vivencials …) tenen a veure amb les nostres intel·ligències personals, sobre les quals la formació és facilita que la nostra capacitat d’aprendre esdevingui eficaç, eficient, i que doni fruit convertint-se en formes de crear noves realitats, a l’hora que ens facin gaudir d’allò que aprenem.

La formació continuada es fonamenta en la CON_EX_IÓ i en la TRANSFORMACIÓ. M’explico:

  1. CONeixement: el coneixement és bàsic, adquirim coneixements, ens formem una idea d’una persona o una cosa, som capaços de comprendre mitjançat el raonament, les qualitats, les característiques, les interrelacions, …, que un concepte o una persona té en el seu entorn. Conèixer ens permet treballar la memòria per poder re-conèixer (donar valor al que ja conec). El Coneixement seria doncs el és el conjunt de dades, conceptes i pràctiques que tenim sobre les persones o les coses dels nostres entorns vitals i dels quals en fem consciència. El coneixement ens porta a la pràctica, podríem dir clarament que també coneixem des de la capacitat de comprendre per mitjà de la pròpia experiència.
  2. EXperiència: l’experiència és una altre fonament. Puc tenir molts coneixements teòrics, però no saber com aplicar-los. L’experiència se’ns defineix com la pràctica i la participació activa en les accions que configuren el nostre itinerari vital. La pràctica i la participació ens permeten adquirir el coneixement aplicat, és a dir, transformador i creatiu. L’experiència ens demana vivència d’allò que experimentem, ja que allò que vivim i ens fa sentir, sovint es tradueix en eines personals que ens permetran decidir sobre la validesa i el convenciment d’aplicar els aprenentatges en el dia a dia. L’experiència és una font d’aprenentatge que ens porta a l’expertesa. L’expertesa ens demana no només coneixement sinó experiència en l’aplicació pràctica, en l’acció.
  3. Acc: L’acció es l’art d’actuar, de fer possible i tangible què allò que hem aprés es converteixi en fets, actes, en maneres de fer, capaces de canviar realitats i de potenciar processos d’aprenentatge constant. En l’àmbit social, l’acció és el que dóna sentit a l’aprenentatge. Els aprenentatges es tradueixen en accions conscients, responsables, transformadores. Aquesta acció quan es pensada, reflexionada, fruit de l’aprenentatge, ens demana que estigui fonamentada en processos de reflexió ètica que ens permeten desenvolupar processos creatius de gran valor en les nostres feines.

De la Formació a la Transformació. És des d’aquesta perspectiva que quan parlem de processos de formació hem de pensar-los des de la transformació. La formació no s’entén si no es tradueix en accions que transformin les nostres maneres de fer, tant individuals com d’equip. Maneres de fer capaces d’introduir millores i canvis que en formar-nos ens faran actuar diferent, des de la creativitat, potenciant noves formes en un procés de millora continua i continuada. Hem d’assegurar les eines per fer possible  que la formació que rebem en les nostres entitats  generi processos de canvi i millora, que transformi i que sigui capaç de generar nous coneixements experimentats des de l’acció.

A dignetik apostem per processos de CON_EX_IÓ des de les nostres formacions  transformadores. Si vols més informació sobre la formació CON_EX_IÓ ves a la pàgina d’inici.

Un article de Quico Manyós, director de continguts de Dignetik.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *