La inèrcia diària com a enemic de l’organització

La inèrcia diària com a enemic de l’organització

Com podem canviar la inèrcia del dia a dia de la nostra organització mitjançant la realització d’un Pla Estratègic

No és estrany que les organitzacions, sobretot les petites i mitjanes, estiguin immerses diàriament en la inèrcia de les seves tasques. Les persones que conformen els seus equips operatius tenen unes tasques diferents assignades cadascuna d’elles vers l’usuari del servei o el client. Pel que fa a l’equip de direcció d’aquestes organitzacions, aquesta inèrcia fa que els seus membres es vegin immersos en “apagar focs” sense ni tan sols preguntar-se per què les coses es fan de certes coses als centres i sense posar en dubte si realment aquesta inèrcia diària reflecteix o no estratègicament els valor, la missió i la visió que s’haurien d’haver formulat.

Hi ha organitzacions, encara que són poques, que realitzen aquest exercici estratègic ben al principi de la seva existència, però la gran majoria d’elles no ho fa i això acaba passant factura als professionals que hi treballen, tant en l’àmbit operatiu com en l’àmbit de gestió o directiu. Reflexionar sobre aquestes qüestions ha de ser un exercici essencial de tota organització, sigui petita, mitjana o gran, i no es pot deixar de banda dient “no tinc temps”, “això és massa feina” o “ja ho farem més endavant”.

En aquests tipus de processos es treballen temes tan cabdals com fer visible i evident la missió, visió i valors de l’organització i valorar-los en la “inèrcia diària”, involucrar als equips en la definició de les línies estratègiques de l’organització, que ens marcaran el futur a 2-3 anys vista, fent que les sentin més seves i que les vegin útils en la definició d’aquestes línies de creixement futures del centre. Es tracta doncs de donar eines per tal de generar un salt qualitatiu en diversos aspectes com el d’estructura organitzativa, l’econòmic-financer, l’anàlisi de l’entorn, la definició de quines són les fortaleses, debilitats, amenaces i oportunitats existents i que no han estat analitzades i visibilitzades, treballant el sentiment de pertinença i compromís de les persones que hi treballen.

El resultat d’aquests processos és un Quadre de Comandament derivat del procés de Pla Estratègic que serveix per gestionar, en el pla directiu i operatiu, aquesta “inèrcia diària” de l’organització, centre o entitat que abans simplement es deixava a la seva sort, sense associar-li cap tipus de governança ni de control. Així mateix, la definició de les línies estratègiques contingudes en aquest Quadre de Comandament, permet calendaritzar-les i desplegar-les en accions, indicadors i valors associats a aquests indicadors que l’organització vol assolir en el mitjà i llarg termini.

Us heu plantejat elaborar i implementar un Pla Estratègic a la vostra organització? Hi esteu interessats?

Si voleu desenvolupar un Pla Estratègic en la vostra organització i implementar-lo, envieu-nos un correu electrònic a info@dignetik.com.

Un article de Xavier de Caso.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *