Efectivitat afectiva

Efectivitat afectiva

L’efectivitat és l’equilibri entre l’eficàcia i l’eficiència, és a dir, som efectius si som eficaços des de l’eficiència.

L’eficàcia és assolir un resultat o efecte, encara que no sigui correcte.

L’eficiència és la capacitat d’aconseguir els efectes d’una acció amb el mínim de recursos possibles i viables.

L’afectivitat és el conjunt d’emocions que mostrem com a persones davant de situacions diferents. L’afectivitat pot definir-se com un conjunt d’impulsos emocionals que no podem dominar i que ens porten a poder cuidar l’altre des de la nostra manera d’aproximar-nos.

 
En l’àmbit empresarial es parla molt de treballar habilitats per l’efectivitat. Però, com ho entenem?
Per ser efectius cal que tinguem en compte alguns elements bàsics en l’organització del nostre dia a dia, tant personalment com en la gestió dels equips. Hem de treballar des de les intel·ligències múltiples personals i de grup. Hem de definir estratègies organitzacionals, nous marcs organitzatius per desenvolupar eines que ens permetin organitzar-nos en el nostre dia a dia (gestió del temps). Hem de potenciar el consens per potenciar treballar el sentit comú (d’equip) des de la interdependència cooperativa i positiva que només es pot construir amb actituds proactives i de motivació capaces de mobilitzar les persones des de la creença de la utilitat del que estan fent.

 
Per a fer-ho possible ens hem de basar en aquests cinc punts:
1. Hem de potenciar la responsabilitat que és el motor que ens permet ser eficients; la responsabilitat depèn de cada persona, sigui a nivell propi o en el rol que juga dins d’una organització. La responsabilitat ens permet assumir compromisos i fer-los possibles. Sentir-se responsable ens genera una oportunitat a l’afectivitat creativa.

 
2. Però amb la responsabilitat no en tenim prou i per tant hem de ser conscients de la nostra capacitat. La capacitat es construeix des dels coneixements (competències tècniques) i des de les habilitats que ens permeten assolir els objectius. Ser capaç ens demana que tinguem estratègies d’autoconeixement tant personal com d’equip, alhora que estratègies de reconeixement: saber reconèixer (donar valor)

 
3. Per tal d’assolir els objectius que ens proposem hem de ser conscients de la importància de la motivació; tant l’automotivació pròpia de cada persona, com la motivació que depèn de com les organitzacions som capaces de motivar, de tractar els nostres professionals com a FANS de la nostra entitat. Sovint la motivació estarà plenament lligada a la VOLUNTAT de fer o de ser. La motivació es el motor que defineix com actuem i com ens comportem a partir el que percebem sentim i raonem. Sense motivació no hi ha creença ni convenciment i genera decisions febles poc transformadores i sovint accions poc coherents que no tenen força.

 
4. Un altre element bàsic serà l’autogestió, tant dels recursos materials que disposem i que ens permet ser eficients, com de la gestió emocional, afectiva, del com ens fa sentir el que fem, si li trobem sentit, raó de ser, o de si fa sentir bé als altres. Hem de saber gestionar les nostres capacitats i les nostres motivacions en allò que fem.

 
5. En darrer terme cal la simplificació, és dir fer les coses de la manera més clara i senzilla possible, sovint acabem escrivint protocols complexos que requeresquen diagrames de flux en els quals hem d’aprendre a llegir cada simbologia. Allò que és més senzill, clar i concret ens permet ser més efectius, eficients i eficaços.

 
A més podem ser afectius. Des de l’afecte podem fer sentir bé i podem sentir-nos bé, potenciant espais de proximitat i realització cap a la persona a qui atenem, amb qui treballem o amb qui vivim. L’efectivitat creix exponencialment quan va acompanyada d’afectivitat, per tant de processos en els quals podem fer sentir als altres, posant límits a la projecció personal. Un exemple d’afectivitat efectiva en les relacions és agrair, saber disculpar-se o saber reconèixer.

 

Un article de Quico Manyós per al blog DignetikDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *