Empoderar: De les deficiències a les habilitats

Empoderar: De les deficiències a les habilitats

DE CUIDAR A EMPODERAR 

Sobre la connotació de “cuidar”: acte tant important i necessari, pot ser francament dolorós al final. Cuidar implica fer-se càrrec d’algú, ocupar-se d’aquest algú. Suposa fer-ho tot per aquest algú. Cuidar implica fer depenent a un altre de tu.

La qüestió està en que: tu voldries dependre d’un altre? Realment t’agradaria que t’ajudessin a valdre’t per tu mateix, i ja està? Quan patitm una deficiència motriu o cognitiva no ens agrada que ens diguin tot allò que no podem fer, no ens agrada sentir que depenem d’un altre i que aquest ens ha de cuidar sí o sí. És humiliant. El que volem és que ens diguin tot allò que encara podem fer i ens ajudin a potenciar-ho i fer-ho millor per valer-nos per nosaltres mateixos. Això és empoderar. Fixar-se en les deficiències limita a cuidar i fer dependent, fixar-se en les habilitats se centra en empoderar i fer més funcional i independent a la persona a qui empoderem.

No crec en la dependència. La creem nosaltres centrant-nos en les deficiències de les persones. I puc permetre’m assegurar-ho. Descobreix aquí per què.

 

LA MOTXILLA DE CUIDAR  

Cuidar no només implica una connotació sovint dolorosa per a la persona a qui ajudem sinó que també ens implica dolor a nosaltres com a persones que auxiliem la vida d’una altra. Sovint necessitem desconectar, sobretot si som al costat d’una persona amb una deficiència cognitiva més que motriu, com pugui ser la Malaltia d’Alzheimer o per exemple la Paràlisi Supranuclear Progresiva – sovint confosa amb la Malaltia de Parkinson.

Bé, la qüestió és que necessitem parlar amb un altre que ens escolti i no ens jutgi. Freqüentment no hi ha ningú que ens vulgui escoltar sense rebre’n res a canvi. I nosaltres necessitem gestionar tota aquesta càrrega.

 

LA GESTIÓ DE LA MOTXILLA 

La gestió de la motxilla passa per les BBPP (Bones Pràctiques). És un circuit de regulació. Aconseguim eines de Bones Pràctiques coneixent la història de vida de la persona, coneixent les seves motivacions, fixant-nos en les seves habilitats i coneixent molt bé l’etiologia de la seva malaltia.  Com diu el Psiquiatra Christophe Bouché de Savoir Être Aidant tot passa per un canvi de concepció.

 

COM EMPODERAR ELS QUE EMPODEREN 

Empoderem els que empoderen inspirant-los. Ho sé perquè jo empodero i necessito que m’empoderin per continuar-ho fent. Dignetik, amb el seu tastet formatiu de píndoles em van empoderar a la darrera trobada. Gràcies la resta de professionals que també van participar, Quico Manyós i Xavier de Caso van formar-nos des de la nostra necessitat. Consulta-ho aquí

 

Un article de Sandra Pàmies, Psicòloga i Gerontòloga Social (sandrapamies.com), per al blog DIGNETIKDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *