Ètica tangible en la gestió del servei a domicili

Ètica tangible en la gestió del servei a domicili

El Servei d’Atenció a Domicili (SAD) internacionalment conegut com Home Care i fins i tot Health&Social Care és complex. La realitat és que pertany a un sector demandant d’immediatesa i urgència.

GARANTIR LA QUALITAT

L’ètica tangible implica la qualitat, l’ètica tangible no s’entén llavors sense la qualitat. Això significa que cal garantir l’Atenció Integral i Centrada en la Persona des de l’inici del Servei d’Atenció a Domicili i fins al final; quelcom complex però no impossible quan el Servei és delicat.

En el Servei a Domicili comptem amb diferents actors que promouran o no la qualitat de la que parlem. Aquests actors són:

1. La persona beneficiària del servei

2. El/la Familiar de referència de la persona

3. El/la Professional d’Atenció Directa que executarà el Servei i

4. El/la Treballador Social i/o altre professional que facilita i intermedia el Servei on contractem el mateix.

Sovint, el/la Professional d’Atenció Directa – generalment TCAE o Técnic/a en Atenció a Persones en Situació de Dependència – compta amb suport escàs per gestionar el servei pròpiament. És en aquest punt quan l’ètica tangible no s’assoleix. Així mateix, sovint el/la Familiar de referència es veu afectat per manca d’eines per gestionar la situació, qui demana ajuda al/la Professional d’Atenció Directa.

És per això que Dignetik compta amb Píndoles Formatives destinades al suport als Professionals d’Atenció Directa; per tal de garantir doncs el benestar dels 4 actors que intervenen en el Servei d’Atenció a Domicili. Durant el taller a Foro Tècnic de Formació (realitzat el passat mes de maig) vam considerar algunes de les Píndoles amb professionals experts del nostre sector.

 

ATENDRE A LA URGÈNCIA

Alineat amb el procediment i els fonaments de Dignetik, existeix Baluchon Alzheimer® – entitat que vetlla pel suport als actors citats, però sobretot al/la Professional d’Atenció Directa; gestionant el que generalment anomenem motxilla emocional de la persona cuidadora. Consulta aquí què és Baluchon.

GESTIONAR LA IMMEDIATESA

Com comenta el Quico Manyós, “la cultura  del ho vull – ho tinc ens ha portat a viure  i exigir que les nostres necessitats es vegin complertes a l’instant. Ho volem tot i ho volem ja, al moment.” Incloent quan necessitem un/a persona que es faci càrrec del/la nostre/a familiar a casa.

I és que el Servei d’Atenció a Domicili no és un Ecommerce. Sí que és un servei que requereix immediatesa, però implica persones amb contacte amb altres persones que pateixen malalties i no només productes.

Certament, gràcies a internet podem trobar ràpidament un servei d’un dia per a l’altre, i per tant trobar ràpidament una persona que ens ajudi i així gestionar amb eficiència els documents necessaris per començar legalment.

Tot i així, cal un temps, uns coneixements i una predisposició per garantir la qualitat en el servei i el no-síndrome del treballador cremat. Cal doncs comptar amb experts per tal d’aconseguir una Metodologia basada en l’ètica tangible.

POTENCIAR LA RESILIÈNCIA

Les Píndoles Formatives de Dignetik permeten potenciar la resiliència en tant que desenvolupant les eines de gestió emocional dels/les Professionals d’Atenció Directa i Professionals Coordinadors/es – generalment Treballadors/es Socials – que exerceixen com intermediaris/es del Servei.

I és que la resiliència, així com el treball en equip, la confiança i la resolució de problemes són factors imprescindibles per a garantir l’ètica tangible i per aquest motiu són treballats per Dignetik.

Un article de Sandra Pàmies per al blog DIGNETIKDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *