Innovació

Innovació

Una eina per aprendre en processos de millora constant 

A dia d’avui, qui no innova en el món empresarial i social sembla que no és ningú. La paraula innovació és present en els valors propis de moltes empreses en la seva diversitat de formes i concepte. Del Llatí In-novare (produir quelcom que es novedós), la innovació ens planteja la necessitat d’actualització constant com a eina que permet renovar, repensar, posar en valor el que fem bé, repensar estratègies, al cap i a la fi, evolucionar.

Innovar no és crear coses noves sinó que respon a un procés continu. Aquest concepte és clau, innovar es ben diferent d’inventar, respon a introduir novetats en un procés (en aspectes metodològics o de funcionament), donar espai a repensar coses pensades ja anteriorment que són significatives per l’empresa en el seu projecte. Si entenem innovar NOMÉS com fer coses noves, no estem treballant la innovació real, que sempre es fonamenta en la base de l’expertesa i l’experiència anterior.

 Innovació incremental

Podríem dir que Innovar és introduir novetats que ens permeten incrementar les potencialitats, dels productes, processos o serveis que estem desenvolupant. En aquest sentit estaríem parlant de la innovació incremental, que és tradueix en aquells processos que permeten crear nous valors sobre un producte o servei que ja tenim desenvolupat en la nostra cartera, afegint-li noves millores. La innovació incremental parteix d’un fonament significatiu d’expertesa que ja tenim en la nostra base de coneixement i experiència, a la qual li introduïm canvis, que milloren el producte en algun aspecte: pot ser una millora d’imatge, un increment de funcionalitats o prestacions per tal de millorar la seva eficiència, o simplement fruit dels nous aprenentatges amb els que anem construint la nostra trajectòria empresarial.

Innovació gradual

Tota innovació incremental sol aplicar-se gradualment en processos que podríem anomenar com
innovació gradual, que implica introduir aspectes com són la modificació, la millora, la simplificació, la consolidació de productes i processos en la millora contínua de serveis existents.

Innovació radical

Tanmateix podem treballar la innovació introduint noves idees disruptives sobre allò que estem treballant i que ens permeten repensar els nostres serveis i productes. Cal tenir en compte que tota innovació radical es planteja també des del coneixement del que estem oferint, per tant, es tracta d’un procés continuat, de millora, encara que aquesta sigui per oposició al que ja és existent. No farem innovació radical si no coneixem prèviament la realitat que volem canviar de forma dràstica. La innovació radical es produeix quan s’incorpora algun servei, producte o procés capaç de generar una nova manera d’entendre el que fem, que abans no ens havíem plantejat, provocant canvis revolucionaris i que generen punts d’inflexió per a les pràctiques que fèiem fins ara. Es creen conceptes nous. Aquesta tipologia d’innovació crea un alt grau d’incertesa, pot arribar a modificar l’estructura i funcionalitat que tenim. Són processos on la creativitat es fa imprescindible.

Per a innovar cal treballar quatre moments: AVALUAR – ENTENDRE – PLANIFICAR – FER.

AVALUAR

Hem d’avaluar quina és la nostra realitat, mapificant els nostres talents, experteses, mancances, valors, ètica. Hem de ser conscients de preguntar-nos pels recursos de què disposem. Potser seria necessari avaluar amb què comptem:

  • AMB QUÈ COMPTO?
  • AMB QUI COMPTO?
  • QUÈ NECESSITO I NO TINC?
  • AMB QUI PUC COL·LABORAR?

ENTENDRE

Per innovar hem se der conscients de la nostra visió. Hem de treballar el GPS de l’itinerari que volem fer com a empresa o entitat. Si be l’avaluació ens permet fixar on som (definir la localització actual), l’entendre ens permet expressar el QUÈ VOLEM SER i, per tant, definir el marc de l’organització, la visió empresarial com a punt de destí (mai d’arribada perquè quan arribem a un lloc ja estem pensant el nou itinerari a seguir).

PLANIFICAR

Per fer el trànsit de la localització actual a punt de destí, planificarem la ruta, coneixent els punts crítics, els tombs que ens planteja el camí, així com els espais on fer una aturada per omplir-nos de la benzina de l’entusiasme. En aquest apartat és quan donem valor al TEMPS MORT, (el temps més viu, ja que és quan prenem decisions), i passem a l’acció que seria el FER.

Vist des d’aquesta perspectiva, creiem que tenim davant nostre el repte de l’autoconeixement empresarial (MAPIFICACIÓ DE LES CAPACITATS I COMPETÈNCIES), que ens podem portar a desenvolupar projectes d’innovació col·laborativa quan en un procés de guanyar-guanyar, som capaços d’innovar internament des de la cooperació i col·laboració amb altres entitats afins.

Però que és la Innovació Col·laborativa?

D’això en parlarem més endavant! Si vols conèixer més en relació a les nostres vies d’innovació col·laborativa, visita els nostres serveis.

Un article de Quico ManyósDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *