La droga del “hovullara”Dicció

La droga del “hovullara”Dicció

Gestionar la Immediatesa 

Ens  trobem  en una societat  en la  que tot ha  de ser immediat.  La cultura  del  HO VULL – HO TINC  ens ha portat a viure  i exigir que les nostres necessitats es vegin complertes a l’instant. Ho volem tot i ho volem ja, al moment. Tot i així  la cultura de la immediatesa ens porta a una vida plena d’estupidesa, ens fa “hovullara”dictes, la droga de la immediatesa.

 

Vegem-ne  alguns exemples

Córrer per les escales del metro, posant en perill la teva integritat, i amb la finalitat de no perdre’l, i veure que quan arribes a l’andana, el metro que marxava era el de l’altra direcció.

Que la senyora Maria demani sempre la ser la primera en tot (quan la llevem, quan la portem al menjador, quan sortim a la terrassa, etc.)

Exigir respostes al moment, sense haver pogut analitzar un problema, sense haver pogut observar on rau el problema i després  ser conscient que ens hem equivocat posant pressa a la persona.

-Vull resultats ara! – Això per d’aquí a dues hores – ara mateix – Buf!!

Les coses ben fetes requereixen temps, coneixement. Sovint no dediquem aquest temps necessari i ens  apuntem al CURTTERMINISME que ofega molts matisos de la riquesa de treballar des del rigor de saber que estem donant la resposta adeqüada. Sovint el resultat de la immediatesa és que un cop hem assolit l’objectiu ens adonem que no hem aconseguit el resultat  que esperàvem i en quedem insatisfets. Aquesta insatisfacció sovint ens porta a tornar a començar i per tant  la immediatesa es torna en una resposta que s’allarga en el temps però que acaba sent més productiva i real.

Un correu electrònic, un missatge al whatsapp, provoquen un retorn immediat. Estem obsessionats en complaure els que ens demanen a l’instant; així la cultura de la immediatesa es tradueix en accions que s’han convertit en hàbits naturals, des de l’exigència diària, de manera que quan s’interromp la immediatesa, pensem que ens han negat un dret, que no és normal.

 

Què hem de fer gestionar la Immediatesa?

COMBATRE LA INCERTESA

Primerament hem de saber que la NO IMMEDIATESA ens demana saber gestionar la INCERTESA. Quan una cosa no és immediata ens  genera situacions d’incertesa, inseguretat i de manca de comoditat en el nostre dia a dia. La incertesa es tradueix  en situacions  de por, de no saber que…, de patiment, de dubte i, perquè no, de risc. Enfront el risc de sortir de la zona de control  ens anem allunyant cada vegada més de l’esforç de donar una resposta intel·ligent, útil i personal.

VIURE  DES DE L’ESFORÇ

Com se’ns indica a la revista Valors: La comoditat ens ha fet creure que tots ens arriba servit en safata de plata. Els desitjos, els objectius vitals, no acostumen a fer-se realitat amb un toc de vareta màgica. Només podem aconseguir el valor de l’esforç amb temps, perseverança, dedicació, insistència, força de voluntat i paciència. L’esforç es construeix des del coneixement dels límits personals o d’equip i des de la valoració del grau d’exigència que podem donar en el dia a dia.

CONREAR LA PACIENCIA

Hem de sembrar la llavor de la paciència. Etimològicament PACIÈNCIA ve del concepte de patir, de saber patir, l’art de saber esperar, de saber tolerar la pressa i saber viure el que passa ara, analitzant el que sovint ens atenalla en el dia a dia. La paciència és una llavor que hem de conrear cada dia tant en el nostre afrontament vital com professional. És bàsic saber tenir actituds des de la paciència, i encara més en el nostra treball quotidià de treballar AMB PERSONES i PER A PERSONES.

Ens hem de desintoxicar de la immediatesa ja que només així podrem oferir als altres dosis d’acompanyament en el dia a dia.

La nostra cultura actual necessita gent que torni a enamorar-se de la feina acabada amb paciència, sabent patir i gaudir-la, només  així la nostra feina reflecteix personalitat, els valors de la dignitat, de moral i esperit de servei, només aleshores la contribució al bé comú té consistència.

Amb les píndoles Dignetik volem aportar eines per combatre el CURTTERMINISME que ens ofega en la rutina diària. Ben aviat us proposarem accions per combatre la immediatesa i la incertesa, des de la PACIENCIA I l’ESFORÇ.

Un article de Quico Manyós per al Blog DIGNETIKDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *