La Gamificació en les Organitzacions

La Gamificació en les Organitzacions

Saps que pots descobrir més d’una persona en una hora de joc que en un any de conversa?

Aquesta pregunta feta fa milers d’anys i que se li atribueix a Plató, està recobrant força en l’actualitat per la millora dels nostres equips amb la introducció de l’anomenada “gamificació”.

Si volem aconseguir entorns laborals saludables, uns serveis de qualitat i la satisfacció dels nostres clients necessitem metodologies innovadores i àgils que afavoreixin que els professionals i equips que oferim un producte o servei ens coneixem més, a nosaltres mateixos i als altres, estem oberts a nous aprenentatges i a l’adquisició de competències socioemocionals que donin resposta a aquest món VUCA (volàtil, incert, canviant i ambigu).

Hi ha múltiples definicions de “gamificació”. Fent una petita recopilació de les diferents trobades diria que es defineix com “l’ús o la incorporació de mecàniques, elements o dinàmiques pròpies del joc en entorns no lúdics per aconseguir objectius com l’augment de motivació, la cohesió d’equips o simplement afavorir un ambient distès i fora de la rutina”.

Diuen alguns experts en la matèria, que existeixen diferents terminologies que descriuen amb més precisió aquestes metodologies “juganeres” i que tot depèn del propòsit que les mateixes tinguin.

Si el nostre propòsit a l’hora d’incorporar tècniques o elements de joc en una formació o projecte, és motivar a l’equip podem parlar de “Gamificació”. Si el nostre objectiu és la diversió, parlarem de “Joc”. Si el propòsit principal és recrear una situació real en un entorn segur, parlarem de “Simulador”. Si el que volem és que les persones del nostre equip resolguin problemes i generin noves idees inspirats en el joc, parlarem de “Game Thinking”. En canvi, si volem afavorir l’aprenentatge de conceptes o competències, parlarem de “ABJ” (aprenentatge basat en el joc).

Sigui quina sigui, la terminologia que usem, considero un pas previ i important, abans d’apostar per la introducció de la gamificació en la nostra entitat, la definició del propòsit que perseguim i objectius que volem assolir amb la mateixa.

 

En la meva privilegiada experiència com a cocreadora i trainer de Biopolis, una innovadora metodologia basada en el joc, i després de centenars de partides amb equips de diferents àmbits, puc corroborar que el joc, acompanyat d’un facilitador experimentat que acompanyi la dinàmica, és una metodologia d’aprenentatge efectiva, que obre nous espais de millora, afavoreix l’autoconeixement, l’autoestima, la creativitat, la complicitat, la superació i estimula l’empatia, l’optimisme i el vincle saludable entre les persones.

 

Des del naixement i durant tota la infància, el joc és una de les primeres i més potents eines amb les que explorem i assaborim el món. El joc estimula múltiples parts del nostre cervell i fomenta la creació de noves connexions neuronals que afavoreixen una presa de decisions més àgil, una millor memòria, entre d’altres.

Els adults hem deixat d’usar aquesta eina per la creença de considerar-la poc “seriosa” per la vida diària i pel desenvolupament professional.

Quan un grup de persones i professionals interactuen jugant es crea una atmosfera màgica, on les barreres comunicatives, culturals, jeràrquiques…baixen de manera imaginària, s’obren nous camins de possibilitats i ens manifestem tal com som.

En una dinàmica de joc trobarem persones molt competitives que volen guanyar passi el que passi, persones que tenen dificultat per expressar-se amb paraules o imatges, persones que escolten, persones que no acaben de llegir les consignes, persones molt cooperatives, persones que són líders naturals…i així,  quasi de manera inconscient, es manifesten les fortaleses i la riquesa de cada membre de l’equip. Més endavant quan prenen consciència dels punts forts, i després del joc podem analitzar el què ha passat en la dinàmica i podem comprometre’ns amb el desenvolupament dels nostres punts de millora.

Segons Moisés Martínez, creador de Biopolis World, la Vida és el Joc per Excel·lència en el que tots participem des que naixem. Tu decideixes si et mantens en les dinàmiques i actituds “habituals” o si vols aprendre i gaudir de manera equilibrada, eficaç i optimista introduint més JOC a la teva vida.

T’atreveixes a Jugar?

Un article de Cris RuízDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *