De l’ètica intangible a l’ètica “tangible”

De l’ètica intangible a l’ètica “tangible”

Implementant “l’ètica de les decisions” en el nostre dia a dia

Cap organització o entitat pot obviar avui dia la importància que té respectar el benestar de les persones que les componen, dels seus clients i de tots els stakeholders en relació als quals gira la seva activitat i interactua. Pensar, re-pensar i reflexionar contínuament, quan dirigim una organització o entitat, en què és més adequat per les persones és una tasca essencial si es vol ser competitiu al mercat avui dia.

I la competitivitat no passa per fer, a qualsevol preu, augmentar els nostres marges a les nostres organitzacions, sinó en com prendre decisions que siguin ètiques i transcendents, no només en el plànol teòric de l’ètica sinó també, i més important, implementant aquesta “ètica de les decisions” en el nostre dia a dia.

L’ètica ens evoca contínuament i segueix trucant a la nostra porta diàriament, proposant-nos dilemes, la solució als quals demana proactivitat, creativitat i encert en la nostra presa de decisions pràctica.

Del llatí “tangibilis” (que es pot tocar), ens arriba el concepte “tangible”. Diem que una realitat és tangible quan la podem tocar, quan és realitzable i comprovable, quan és palpable i precisa. Allò que és tangible, és real i experimentable, arribant a l’essència de les coses i, per tant, es construeix a partir dels significats, de la pregunta, de l’anàlisi, de l’observació, del diàleg i de la presa decisions.

La pregunta que ens podem fer, en aquest punt, és: “Com fem tangible allò que és intangible quan parlem d’ètica?”. És relativament fàcil parlar d’ètica en el plànol teòric, quan no es pretén anar més enllà en la vessant pràctica. És més difícil, en canvi, saber com aplicar l’ètica en el dia a dia de les organitzacions i com implementar protocols i processos ètics en aquestes. Fer això vol dir convertir una ètica teòrica, ambigua i abstracta en una ètica com a finalitat i resultats de tots els processos i decisions que una organització o entitat endega i pren en el seu dia a dia.

A Dignetik apostem per “l’ètica tangible” com a eina que ens apropa a la responsabilitat i al compromís ètic en les situacions quotidianes, en el dia a dia, des de l’abordatge dels dubtes i des de les actituds compromeses, tant amb les persones, com en la presa de decisions des de les organitzacions i entitats. El debat que es genera en aquestes ha de traduir-se en accions concretes de caràcter pràctic (i implementables) capaces de transformar la vida en l’entorn vital i empresarial més proper. L’ètica només pot ser entesa si es tradueix en “ètic tangible”, tant en fets reals que permeten millorar la qualitat de vida de les persones que reben la nostra atenció o els nostres productes, com en el propi funcionament, respecte i tracte al teixit organitzacional i social on s’emmarca la nostra activitat.

Traduir l’ètica teòrica

Des de Dignetik us podem ajudar, mitjançant les nostres píndoles formatives i el nostre assessorament, a traduir l’ètica teòrica i les reflexions que se’n deriven en estratègies implementables en el plànol organitzacional, i en espais deliberatius que donin solució a problemes i dilemes pràctics del dia a dia. 

A la nostra pàgina web podreu trobar tota la formació i assessorament que necessiteu per fer tangible l’ètica a la vostra empresa!

 

Un article de Xavi de Caso i Quico Manyós per al blog Dignetik.  1. […] De l’ètica intangible a l’ètica “tangible” […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *