MENT OBERTA “OBERTAMENT” T’ATREVEIXES?

MENT OBERTA “OBERTAMENT” T’ATREVEIXES?

Un article per al dia de la Salut Mental 

Ahir va ser el dia de la Salut Mental. En la nostra societat actual cal que obrim la ment a noves perspectives d’aquesta realitat. Talment com plantegen els promotors del web Obertament:

 “Tothom té salut mental, igual que tothom té salut física. Ambdues canvien durant la nostra vida i, com el nostre cos, la nostra ment es pot sentir malament.”

Aquesta realitat entronca amb la vivència del vulnerabilitat que també tots tenim per diverses causes vitals. Els trastorns de salut mental comporten un estigma social evident. L’OMS defineix la manca de trastorn mental com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat.

 Els trastorns mentals es refereixen a unes condicions de salut mental que afecten de forma temporal i substancial la capacitat de les persones per afrontar situacions de la vida quotidiana a partir d’alteracions de pensament, de percepció, d’estat d’ànim, de personalitat o de comportament. El trastorn mental no disminueix ni deteriora les facultats mentals, només les altera i comporta que amb tractaments poden portar una vida normal.

L’estigma social comporta que estiguem construint una imatge negativa de les persones que pateixen trastorns de salut Mental . Estigma prové del grec “στιγμα” (stigma) que significa, una marca portada al cos (es referia a marcar amb ferro candent). Sovint les persones amb trastorns de salut Mental porten marcat amb la seva imatge les marques negatives que distingeixen la persona i que fan que tinguem actituds de rebuig i de discriminació envers elles.

Obertament ens convida a obrir la ment i participar de forma activa en la construcció d’una societat integradora on els drets siguin iguals per tothom. Vegem-ne algunes idees:

Hem de tenir una actitud d’escolta activa a la realitat que ens posen davant essent conscients del que en diuen en primera persona:

Les persones amb Trastorns de Salut mental:

  • Patim l’aïllament social:per por a la incomprensió, de vegades som rebutjats o ignorats un cop ho manifestem.
  • Se’ns exclou de les activitats socials:llogar una casa, anar de vacances o unir-se a un club són coses a les quals de vegades no ens permeten fer.
  • Tenim dificultats per aconseguir o mantenir una feina.
  • Ens costa demanar ajuda per por a ser etiquetats.
  • Patim l’autoestigma:assumim els estereotips i prejudicis socials com a propis fet que ens porta a autolimitar-nos, tenir baixa autoestima o manca d’expectatives de recuperació.

 Per això cal ser atrevits, Obrir la ment a aquesta punyent realitat social.

El Programa Obertament: Per la salut mental dóna la Cara,ens planteja un seguit de recursos per a poder parlar-hi sense prejudicis. En la pagina web se’ns convida a participar parlant sobre salut mental defugint l’estigma social. Després de la visualització d’un vídeo se’ns convida a dir-hi la nostra, convidant-nos amb el següent repte: I si comencem a parlar obertament i acabem amb els prejudicis i el tabú de la salut mental?

Aquest recurs també ens apropa testimonis que ens permeten conèixer millor la realitat de persones que viuen la realitat. Testimonis sobre salut mental i discriminació. La majoria, a més, són experiències de persones que han passat o passen per un problema de salut mental, de manera que els seus testimonis adquireixen el valor de ser vivencials. Històries de vida, anècdotes concretes i opinions de persones que saben què és l’estigma i quin mal pot arribar a fer justament perquè l’han hagut de patir. Historias de vida en primera persona

Des de dignetik volem contribuir a una societat més digna i ètica amb les persones, per això us proposem parlar OBERTA – MENT dels Trastorn de Salut Mental.

Un article de l’equip Dignetik.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *