Plant-for-the-Planet i el lideratge d’impacte de nens, nenes i joves pel canvi climàtic

Plant-for-the-Planet i el lideratge d’impacte de nens, nenes i joves pel canvi climàtic

Fa uns quants anys que em moc pel món del tercer sector ambiental i social local i internacional, treballant amb gent jove -i no tan jove- tractant d’apoderar-los i de millorar les seves competències en autonomia, pro activitat, esperit crític i lideratge. Però l’objectiu que persegueixo des de fa temps és la generació d’impacte real i tangible, que passin coses, no m’importa la mida, l’important és que passin.

Aquesta mena de sana obsessió és “culpa” d’un bon amic, visionari reconegut i mentor – per la meva sort – que em va dir fa temps una frase que mai oblidaré i que, després de necessitar uns anys per entendre-la – a la meva manera suposo – ha marcat la meva forma de veure i encarar les coses. La frase de marres era: “Què és allò que sols junts podem construir millor des de la diversitat i a distància?”

Senzilla, no us sembla? Doncs reconec que el meu intel·lecte va tardar uns anys a entendre-la. Però com a la pel·lícula Matrix –els seus fans m’entendreu molt bé– quan després de veure-la unes quantes vegades se t’obre el cervell, tens una revelació i entens perfectament què està passant. I de sobte tot comença a fluir i ja no hi ha manera de parar-ho. Doncs em va passar exactament el mateix amb la “frasecita” (el meu mentor és un argentí universal, l’ésser més universal que conec).

Us sembla si analitzem la “frasecita” per parts?

Allò: Fan falta coneixements, criteri i formació per tal d’identificar un motiu pel qual “barallar-se”, en el sentit constructiu de la paraula, es clar. S’ha de triar molt bé on i quan ens hi posem amb la idea de guanyar però no a qualsevol preu.  Aquesta identificació requereix un nivell de lideratge per decidir un repte. Quins lideratges? Sembla que els més moderns ara mateix són els que ens parlen de compartir, hi haurem d’estar atents.

Junts: Importantíssim anar-hi junts, però fixeu-vos en el detall previ del “sols”, un matís molt important que ens permetrà construir equip, comunitat per augmentar coneixements, recursos, impacte i transcendència envers la temptació dels egos i d’anar de paladins de causes complexes.

Sols podem construir millor: Si construïm quelcom, petit o gran, al nostre cervell li és més fàcil tangibilitzar i generar impacte sobre el territori o la temàtica en la que s’ha desenvolupat. I amb això no li trec importància a la teoria i a l’estratègia, al contrari! Amb els anys he après com d’important és la teoria, però sempre enfocada a que passin coses, sinó em dóna la impressió que es perd quelcom en el camí. No hi ha temps a perdre.

Des de la diversitat: Des que vaig tenir la “meva revelació” vaig entendre com d’important és evitar les endogàmies, no sols en el sector social o ambiental, sinó en qualsevol àmbit. És sa tenir visions externes diverses i diferents, punts de vista amb els que no hi estiguis d’acord… no hi ha res pitjor que creure que ho sabem tot!

I a distància: Quan en Pedro, així es diu l’argentí universal, em va parlar d’això encara no es somiaven les tecnologies actuals de treball i comunicació online i immediates; ho fèiem tot per telèfon i un incipient Skype, ara omnipresent fins i tot a la televisió. Però ell ja visualitzava la importància de treballar separats per milers de kilòmetres, però coordinats.

I per què tot aquest rotllo previ? Senzill. Com comentava, tinc l’obsessió d’intentar transmetre a les persones i col·lectius amb les que treballo aquests aprenentatges i ara em toca amb els companys i companyes de la Fundació Plant-for-the-Planet. És un repte molt atractiu i ho fa encara més interessant intentar vincular-hi les paraules de la “frasecita”. Ho provem?  Som-hi:

Allò: Canvi climàtic, educació, valors, nens, nenes i joves. I ho va decidir un nen amb 9 anys, en Felix!  Quin lideratge va mostrar tant petit.

Junts: Nens, nenes i joves, adults, pares i mares, mestres, polítics, empresaris, etc.

Sols podem construir millor: Si no treballem tots a l’hora i coordinats se’ns farà complicat remetre aquest desafiament climàtic real i tangible que patim.  Hem d’actuar.

Des de la diversitat: No hi ha res de tant divers com els nens, nenes i joves d’arreu del món, i just aquí recau el valor indiscutible de les noves generacions i d’aquesta iniciativa en particular.

I a distància: Els joves actuals ja porten incorporat aquest concepte, de fet tinc la sensació que no necessiten trobar-se gaire personalment. No ho entenc ni hi estic del tot d’acord en que es perdi el contacte personal però veure’ls construir quelcom a través del Whatsapp és espectacular i et fa plantejar vells paradigmes.

FUNCIONA! El nostre objectiu final és identificar lideratges entre nens, nenes i joves que, amb “l’excusa” del canvi climàtic esdevinguin veritables ciutadans globals i enxarxats amb altres companys i companyes d’arreu que prenguin consciència dels reptes futurs i treballin junts per arreglar-los. Treballar amb ells i apoderar-los perquè siguin autònoms, pro actius, amb esperit crític i líders.

I és magnífic sentir-los dir-te clar i a la cara: “Aquest tema ens tocarà a nosaltres solucionar-lo, tu ja ets massa vell per això”. Serà veritat? Jo no m’hi sento encara.

Un article de Jordi Juanós, Director de la Fundación Plant-for-the-Planet EspañaDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *