Prendre decisions quan arriba el final de la vida

Prendre decisions quan arriba el final de la vida

La Fundació Pere Relats assessora i gestiona l’elaboració de DVA’s (Documents de voluntats anticipades) com a servei obert a la societat 

Comencem l’any aportant nous recursos per al coneixement de les entitats i persones que ens segueixen. Els darrers mesos Dignetik ha desenvolupat el pla  estratègic de la Fundació Pere Relats, treballant de forma molt coordinada amb el seu patronat.  En el decurs d’aquest procés van sorgir  algunes experiències de gran valor social com la gestió de les DVAs Document de Voluntats Anticipades, com un servei adreçat a les persones de l’entorn comunitari. Des de Pere Relats  ens presenten l’experiència.

El Document de Voluntats Anticipades (DVA) és el document adreçat als professionals  sanitaris responsables en el qual una persona major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, expressa les instruccions i/o orientacions que cal tenir en compte quan es trobi en una situació en la qual les circumstàncies que concorrin no li permetin expressar la seva voluntat. Aquest document està d’acord amb els requisits legals recollits a la Llei 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d’informació concernent a la salut i l’autonomia del pacient, i la documentació clínica. (3303  núm. DOGC  publicat el  11/01/2001)

Aquestes instruccions poden ser de caràcter molt concret i específic, sobretot si es coneixen les possibilitats evolutives d’una determinada malaltia, o bé més vagues i generals. També es preveu la possibilitat de nomenar una persona representant. Aquest últim punt és important, tant per ajudar a interpretar i defensar l’acompliment d’aquestes instruccions com per prendre decisions que no s’hi preveuen. El representant, familiar o una altra persona, és l’interlocutor vàlid amb els professionals i ha de conèixer, per tant, els valors, preferències i desitjos de la persona a la qual representa.

A la Fundació Pere Relats, amb la finalitat de facilitar el procés d’elaboració, redacció i registre dels DVAs, ofereixen ajuda en tot el procés, mitjançant professionals amb coneixements i formació específica per poder donar orientació tècnica (tant de temes mèdics com psicosocials) i en l’àmbit administratiu per facilitar i acompanyar en el procés reflexiu previ que implica la seva redacció.

Informen de:

  • Les diferents propostes de formularis de DVAs que existeixen.
  • La possibilitat d’elaborar un document propi si s’escau.
  • Els passos convenients per fer-lo bé.
  • També ofereixen la possibilitat de compulsar tota la documentació, validar-la i registrar-la.

D’ençà que van començar aquesta tasca han estat diverses les persones que s’hi han adreçat i han confeccionat el seu DVA. La iniciativa està oberta tant a les persones ateses dels centres que gestiona Pere Relats, als seus familiars, a la gent del barri i a tota la comunitat.

Contacta amb la Fundació Pere Relats per tenir més informació o concertar una entrevista.

Telèfon: 933 00 29 76

Un article de Quico Manyós i Raimon Serrallonga (Gerent de la Fundació Pere Relats)

 Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *