En què em pot acompanyar l’art?

En què em pot acompanyar l’art?

 

Les funcions de les teràpies artístiques 

L’Institut d’estudis catalans defineix les arts com “l’expressió de la bellesa mitjançant el color, la forma, el so, el llenguatge, el moviment: pintura, escultura, arquitectura, música, poesia, dansa.”

Com en altres ocasions, la definició potser comparada amb la vivència, queda força curta i no  contempla la magnitud del concepte, ni la seva intensitat en l’experiència vivencial. Les arts en tota la seva expressió no són només el vehicle d’expressió i connexió, són també una eina de comunicació amb el nostre món emocional. Mitjançant l’art, podem expressar en tota la seva plenitud allò que sentim o estem vivint en cada moment, inclús permeten connectar amb allò que vam viure i va impactar en el nostre univers emocional.

Les arts es transformen en un element terapèutic quan permeten drenar allò que sovint no sabem manifestar amb la paraula de forma conscient. És una connexió directa que ens permet expressar les nostres emocions. Aquestes capacitats donen a les arts un elevat potencial terapèutic, entenent com a terapèutic allò que ajuda a alleugerir, no només els processos patològics sinó també els processos de crisi vital, o simplement l’alleujament de moments vitals d’alt impacte emocional. I a vegades, fins i tot, és terapèutic el fet de compartir amb d’altres les nostres emocions.

A més a més, de forma transversal, el treball amb arts treballa moltes altres competències emocionals com ara l’autoestima, la millora de l’autoimatge o les habilitats comunicatives i d’expressió.

 

I com ens acompanyen les diferents arts?

Les arts plàstiques tenen com principals avantatges la facilitat d’accés i d’ús dels materials, el reforçament de la introspecció o treball d’auto exploració i un element essencial: el treball amb la creativitat.

La dansa incorpora un element essencial que és la connexió amb el cos i amb les nostres emocions. La música, el cos i el moviment s’interrelacionen per ajudar a l’expressió i el drenatge emocional.

La música permet un contacte directe i espontani amb les nostres emocions, és una eina important de comunicació i de treball de grup i facilita l’expressió emocional.

Aquests avantatges són només de l’àmbit cognitiu però també podem destacar que les arts permetran millorar aspectes físics com la coordinació o la psicomotricitat, per exemple. O bé, ajudarà a desenvolupar aspectes comunicatius i purament del llenguatge com cantar, memoritzar…

En definitiva, l’ús de les arts en processos d’acompanyament permet tenir un heterogeni conjunt d’eines que ens permeten facilitar i acompanyar a la persona en el seu camí de connexió amb les seves emocions, eines d’ajuda que permeten que les persones puguin expressar els seus sentiments i els facilita la seva gestió. Així que sorgeixo la invitació a enamor-arte de l’art!

Informa’t de la nostra formació en Crea-Activitat AQUÍ

Un article de Begoña GarcíaDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *