De què parlem quan parlem de delegar?

De què parlem quan parlem de delegar?

A les organitzacions es duen a terme processos claus en la distribució de la càrrega de feina entre les persones que hi treballen i entre els seus diferents nivells de jerarquia. Això fa que el procés de “delegar”, al que sovint se li treu valor, assumeixi un valor importantíssim al dia a dia d’aquestes organitzacions.

Però, què és delegar? Doncs desenvolupar una tasca directiva que té per objectiu essencial impulsar el creixement de les persones que conformen un equip. Delegar vol dir assignar una sèrie de tasques als professionals d’una organització mitjançant el lideratge d’aquest procés. En cap cas delegar és sinònim de manar, ser prepotent, excessivament crític, donar permís, assignar feina desagradable, ser controlador o empobrir als professionals als quals es delega la feina o les tasques a realitzar.

No som conscients que els majors obstacles a l’hora de delegar són aquells que tenen a veure amb les actituds i amb les pors irracionals que tenen els directius o directives que han d’assignar aquestes feines o tasques al seu equip. Moltes vegades aquests directius o directives creuen que la millor manera de fer la feina és fer-la un mateix per tal d’evitar possibles errors de l’equip, que quan deleguen estan renunciant a algunes de les seves atribucions disminuint la seva autoritat, que perden el control directe d’una situació o que simplement no poden garantir un resultat concret si deleguen.

Delegar té una forta relació directa amb “confiar”. Un directiu que no aprèn a delegar és un directiu que no confia en el seu equip o simplement no confia “en com farà” el seu equip aquella feina que li encarregui. Si no es corregeix, aquest fet fa que el mateix directiu o directiva s’empobreixi i per derivació també ho faci la mateixa organització i les persones que hi treballen.

No confiar en un equip pot tenir diverses causes, entre les que destaquen ser insegur com a directiu o directiva o tenir por que els equips de persones que en depenen puguin fer la feina millor i puguin, per tant, ser promocionats en el marc de l’organització.

El procés de delegar és un aspecte clau que un directiu o directiva ha de dominar en el marc de la seva organització i està directament vinculat a un lideratge exitós d’aquesta.

T’interessa aquest concepte?

Si voleu engegar processos d’aquest tipus en el marc de la vostra organització, poseu-nos en contacte amb nosaltres a info@dignetik.com.

Un article de Xavier de CasoDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *