Sigues tu mateix el canvi

Sigues tu mateix el canvi

La intel·ligència emocional com a clau per a connectar amb els altres

 És ben curiós que aprenguem des de ben petits a l’escola un munt de coses com les capitals dels països, les arrels quadrades, la història contemporània o aprofundim en altres àmbits però que en sabem ben poc, o gairebé gens, de com treballar la nostra intel·ligència emocional per tal de poder connectar amb els altres d’una manera més natural i humana.

Existeixen diversos tipus d’intel·ligència (els humans comptem amb intel·ligències múltiples) però només ens ensenyen, en la major part dels casos i durant la nostra vida, a treballar intel·ligències gairebé sempre relacionades amb la tècnica, la capacitat o les habilitats. És a dir, sembla que les nostres intel·ligències hagin d’anar dirigides a ser eficaços, eficients i a no equivocar-nos en les decisions que prenem al nostre dia a dia. Res més lluny de la realitat. No és que aquestes intel·ligències no siguin importants, però si no ens coneixem a nosaltres mateixos mitjançant el treball de la intel·ligència emocional i no sabem connectar i empatitzar amb les persones que ens envolten, ens empobrim com a persones que som, ens empobrim “en essència”.

Ser intel·ligent emocionalment passa per identificar les emocions que tots tenim, comunicar-se de forma assertiva, analitzar reaccions i comportaments de les persones que ens envolten, intentar posar-se al lloc dels altres (ser empàtics), intentar comprendre les seves reaccions i sempre ser capaços de reaccionar amb calma davant qualsevol situació. El treball d’aquesta intel·ligència genera persones proactives en comptes de temoroses o reactives, motivades en comptes d’apàtiques, segures en comptes d’insegures, i felices en comptes de buides.

En un fragment del llibre “Lideratge emocional”, Richard Boyatzis i Annie Mckee exposen que:

No es pot inspirar als altres i crear les relacions profundes que desperten la grandesa en les famílies, organitzacions i les comunitats sense sentir-nos inspirats i sense esforçar-nos en ser el millor individu possible. Has de “ser tu mateix el canvi que desitges veure en el món” (Mahatma Gandhi).

La intel·ligència emocional i les relacions amb els que ens envolten no és un tret innat sinó que es pot treballar, igual que treballem altres intel·ligències, al llarg de la nostra vida. Una pregunta òbvia en aquest punt és: per què ens esforcem tant en adquirir coneixements per la nostra feina i dediquem tant poc temps en créixer emocionalment com a persones que som? Segurament, com a mínim, podem donar dues respostes. La primera és que tenim por de canviar i de conèixer realment com som i la segona és que ningú ens ha ensenyat a fer-ho.

Per tal de desenvolupar la intel·ligència emocional és essencial reconèixer les nostres emocions i les dels altres (ser plenament conscients en cada moment), motivar-nos fent realment allò amb què ens sentim identificats i potenciar les nostres relacions interpersonals. La intel·ligència emocional té molt a veure també amb cercar el sentit de la vida, cercar aquell desig que ens omple en cada moment i cercar la nostra felicitat en el nostre dia a dia. En paraules de Francesc Torralba al seu llibre “El sentit de la vida”:

La resposta a la pregunta pel sentit [de la vida] no és estàtica. És dinàmica i narrativa. Podem assajar de dir el que ara i aquí omple de sentit la vida, allò que fa que sigui valuosa, però no podem anticipar el que la dotarà de sentit en el futur.

En la cerca d’aquest sentit de la vida, treballar i gaudir d’una bona intel·ligència emocional ens ajudarà molt en cada moment del nostre itinerari vital. Tal i com diu Daniel Goleman, és la combinació entre el talent raonable [de les persones] i la [seva] capacitat de perseverar davant el fracàs, el que condueix a l’èxit. Val la pena emprendre aquest viatge!

Un article de Xavier de Caso.

Si vols saber més coses sobre la nostra formació en Intel·ligències múltiples clica aquí.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *