Realitats emmascarades (1): Llegir els llavis sota la mascareta 

versió en castellà al final de la pàgina VV

El Coronavirus ens ha posat a prova com a societat i ens ha deixat moltes situacions complexes que caldrà revisar per poder fer una societat més humana, més digna, més inclusiva i, al cap i a la fi, més real. Per tal que això sigui possible hem de ser més empàtics, saber veure quina és la situació de l’altre. 

A més de la vivència en primera persona de l’acompanyament a persones grans amb COVID i famílies davant del dolor de la perduda, també he viscut el coronavirus des del meu grau de sordesa. Actualment tinc un 55% de capacitat auditiva a cada orella, perdo els registres greus i agutsfet que fa que no sempre pugui entendre el que les persones diuen, o no discriminar el que es diu en una conversa quan parlen més de dues persones alhora. 

Sovint parlem baixet o no vocalitzem, o quan parlem ràpid ens mengem moltes lletres que fan que les persones que patim un grau de sordesa, i encara més, les persones que no tenen capacitat auditiva, quedem fora de la conversa, involuntàriament exclosos. Dic involuntàriament perquè no hi ha intenció d’autoexclusió ni la voluntat de les persones d’excloure’ns, però si que s’acaba donant el fet de no estar inclosos plenament en la vida “normal”.

Aquests dies, a les persones sordes i a les que portem audiòfons ens ha costat molt accedir als centres d’audiologia, ja fos per comprar piles o per arreglar l’audiòfons amb el filtre obturat. Aquests centres van quedar fora dels serveis bàsics i només podien obrir per situacions d’urgència alguns dies, sovint perdent la proximitat del teu centre de referència. 

Però encara hi ha una realitat emmascarada que hem d’aprendre a resoldre. Per la meva capacitat minvada auditiva, he aprés a desenvolupar la lectura dels llavis de qui parla amb mi. Aquestes situacions m’ha portat a més d’un malentès i a rebre preguntes incòmodes com –perquè em mires tant?–. Davant d’aqueta pregunta, jo porto els dits cap les orelles i ensenyo que porto audiòfons i que llegint els llavis tinc un suport que em permet entendre millor el que m’estan dient. Sovint, després d’aquesta explicació, la persona es posa a cridar ben fort quan parla amb mi, però segueix parlant amb un to més baix quan parla amb els altres. Fixeu-vos que quan parlem amb les persones que sordegen tenim la tendència a cridar, convertint la vida d’aquestes persones en pública, que tothom pot conèixer, i on és més difícil mantenir la privacitat i intimitat personal.

Aquests dies de mascareta la lectura labial s’ha acabat, les mascaretes m’han tret un suport que he descobert que era més important del que em pensava. M’ha estat difícil sentir el que em deien amb la mascareta posada. I més difícil encara ha estat intentar apropar l’orella a la persona, trencant la distància de confinament, o respondre amb un –què?–, o un –no t’he acabat d’entendre–, fets que a vegades comporten que la persona no t’ho torni a explicar o deixi d’explicar-te coses perquè és difícil la comunicació amb els que no tenim prou capacitat d’entendre el què ens estan dient. 

Les persones sordes sempre han patit un dèficit de desinformació: no van accedir a informació de qualitat davant del temporal Glòria, ni davant de la informació de l’explosió de la petroquímica de Tarragona, i ara davant del Coronavirus la situació de desinformació ha estat més dura encara. 

Cal que siguem una societat més inclusiva, ens diu Mayte Piulachs a l’article Les persones sordes ens sentim oblidades per les institucions (El Punt Avui), partint d’una entrevista al Sr. Albert Caselles, President de la federació de persones sordes de Catalunya (FESOCA). En aquest article es fa un recorregut per la situació d’exclusió comunicativa davant aquesta realitat. És veritat que s’han donat mascaretes amb una finestra transparent a nivell dels llavis, però aquestes no han estat generalitzades. Les persones sordes estan excloses de serveis d’atenció telefònica de suport emocional, ja que només poden accedir-hi des de la plataforma de videoconferències visuals S-VISUAL https://www.svisual.org/ durant 25 minuts, i sempre amb la intermediació de una persona intèrpret.

D’altra banda, la mascareta ha generat una doble soledat en les persones sordes. El periodista Carlos Márquez Daniel al seu article La doble solitud dels sords (El Periódico) ens exposa aquesta situació de solitud partint del testimoni del Sergio: “En aquests dies d’incertesa, com fa tothom, intenta estar al corrent de les notícies, de com avança la pandèmia, de l’evolució del confinament. El Sergio viu sol i és sord des dels set anys. Suporta un aïllament dins l’aïllament, ja que tot i que treballa i és una persona autònoma, les carències de la societat cap a les persones amb discapacitat solen fer-se més evidents en moments de crisi global. «Em sento com un ocell tancat a la gàbia, sense poder comunicar-me ni distreure’m amb ningú» diu en Sergio”.  

La Llengua de signes va ser reconeguda pel Parlament de Catalunya l’any 2010 però mai s’ha desplegat per manca de pressupost. És hora de donar resposta des de la societat, reconeixent aquesta realitat i fent-nos-hi sensibles. I fins i tot traient-nos quan calgui la mascareta davant la persona sorda així com la vena dels ulls que ens fa invisible aquesta dura realitat.  

Un article de Quico Manyós


Realidades enmascaradas (1): Leer los labios bajo la mascarilla

El Coronavirus nos ha puesto a prueba como sociedad y nos ha dejado muchas situaciones complejas que habrá que revisar para poder hacer una sociedad más humana, más digna, más inclusiva y, al fin y al cabo, más real. Para que esto sea posible debemos ser más empáticos, saber ver cuál es la situación del otro.

Además de la vivencia en primera persona del acompañamiento a personas mayores con Covid y familias ante el dolor de la perdida, también he vivido el coronavirus desde mi grado de sordera. Actualmente tengo un 55% de capacidad auditiva en cada oreja, pierdo los registros graves y agudos, lo que hace que no siempre pueda entender lo que las personas dicen, o no discriminar lo que se dice en una conversación cuando hablan más de dos personas a la vez .

A menudo hablamos bajito o no vocalizamos, o cuando hablamos rápido nos comemos muchas letras que hacen que las personas que padecemos un grado de sordera, y aún más, las personas que no tienen capacidad auditiva, quedamos fuera de la conversación, involuntariamente excluidos. Digo involuntariamente porque no hay intención de autoexclusión ni la voluntad de las personas de excluirnos, pero si que se acaba dando el hecho de no estar incluidos plenamente en la vida "normal".

Estos días, a las personas sordas y las que llevamos audífonos nos ha costado mucho acceder a los centros de audiología, ya fuera para comprar pilas o para arreglar la audífonos con el filtro obturado. Estos centros quedaron fuera de los servicios básicos y sólo podían abrir por situaciones de urgencia algunos días, a menudo perdiendo la proximidad de tu centro de referencia.

Pero aún hay una realidad enmascarada que tenemos que aprender a resolver. Por mi capacidad auditiva deficiente, he aprendido a desarrollar la lectura de los labios de quien habla conmigo. Estas situaciones me ha llevado a más de un malentendido y recibir preguntas incómodas como -¿porque me miras tanto? -. Ante aqueta pregunta, yo llevo los dedos hacia las orejas y enseño que llevo audífonos y que leyendo los labios tengo un apoyo que me permite entender mejor lo que me están diciendo. A menudo, después de esta explicación, la persona se pone a gritar fuerte cuando habla conmigo, pero sigue hablando con un tono más bajo cuando habla con los demás. Tenga en cuenta que cuando hablamos con las personas que sordegen tenemos la tendencia a llamar, convirtiendo la vida de estas personas en pública, que todo el mundo puede conocer, y donde es más difícil mantener la privacidad e intimidad personal.

Estos días de mascarilla la lectura labial se ha terminado, las mascarillas han eliminado un apoyo que he descubierto que era más importante de lo que pensaba. Me ha sido difícil sentir lo que me decían con la mascarilla puesta. Y más difícil aún ha sido intentar acercar la oreja a la persona, rompiendo la distancia de confinamiento, o responder con un -¿qué? -, o un -no te he acabado de entender-, hechos que a veces conllevan que la persona no te lo vuelva a explicar o deje de contarte cosas porque es difícil la comunicación con los que no tenemos suficiente capacidad de entender lo que nos están diciendo.

Las personas sordas siempre han sufrido un déficit de desinformación: no accedieron a información de calidad ante el temporal Gloria, ni ante la información de la explosión de la petroquímica de Tarragona, y ahora ante el Coronavirus la situación de desinformación ha sido más dura todavía.

Es necesario que seamos una sociedad más inclusiva, nos dice Mayte Piulachs al artículo Las personas sordas nos sentimos olvidadas por las instituciones (El Punt Avui), partiendo de una entrevista al Sr. Albert Casillas, Presidente de la federación de personas sordas de Cataluña (FESOCA). En este artículo se hace un recorrido por la situación de exclusión comunicativa ante esta realidad. Es verdad que se han dado mascarillas con una ventana transparente a nivel de los labios, pero estas no han sido generalizadas. Las personas sordas están excluidas de servicios de atención telefónica de apoyo emocional, ya que sólo pueden acceder desde la plataforma de videoconferencias visuales S-VISUAL durante 25 minutos, y siempre con la intermediación de una persona intérprete.

Por otro lado, la mascarilla ha generado una doble soledad en las personas sordas. El periodista Carlos Márquez Daniel en su artículo La doble soledad de los sordos (El Periódico) nos expone esta situación de soledad partiendo del testimonio de Sergio: "En estos días de incertidumbre, como hace todo el mundo, intenta estar al corriente de las noticias, de como avanza la pandemia, de la evolución del confinamiento. El Sergio vive solo y es sordo desde los siete años. Soporta un aislamiento dentro del aislamiento, ya que a pesar de que trabaja y es una persona autónoma, las carencias de la sociedad hacia las personas con discapacidad suelen hacerse más evidentes en momentos de crisis global. «Me siento como un pájaro encerrado en la jaula, sin poder comunicarme ni distraerme con nadie» dice Sergio ".

La Lengua de signos fue reconocida por el Parlamento de Cataluña el año 2010 pero nunca se ha desplegado por falta de presupuesto. Es hora de dar respuesta desde la sociedad, reconociendo esta realidad y haciendo a ellos sensibles. E incluso sacándonos cuando sea necesario la mascarilla ante la persona sorda así como la venda de los ojos que nos hace invisible esta dura realidad.

Un artículo de Quico Manyós