Trobada de líders: la gent gran un actiu de la dignitat

flowers-402094.jpg

EL PASSAT DIA 1 D’OCTUBRE ES VA CELEBRAR EL DIA INTERNACIONAL DE LA GENT GRAN 

El dia Internacional de la gent gran és una oportunitat per posar en relleu la important contribució de les persones grans a la societat i per conscienciar sobre els problemes i els reptes que planteja l’envelliment en el món actual.

La gent gran d’avui, tot i ser conscient dels problemes que es donen en el procés d’envelliment, està liderant, des de processos de participació, la construcció d’una societat més intergeneracional. La ONU ens diu que aquest 2017 el Dia Internacional de la Gent Gran vol reconèixer que hi ha la necessitat de possibilitar i augmentar la contribució de les persones grans en les seves famílies, comunitats i societats, a través de vies efectives que garanteixin la seva participació, tenint en compte els seus drets i preferències. També al·ludeix al vincle que existeix entre aprofitar el talent i la contribució d’aquesta generació per a l’assoliment de l’Agenda 2030.

Amb el lema Entrant en el futur: Aprofitar el talent, la contribució i la participació de la gent gran, ens trobem davant l’oportunitat de posar en valor i de reconèixer els talents que les persones grans poden aportar en la vida quotidiana de cada dia, sense oblidar que estem en una societat intergeneracional en la qual hem de gaudir de lideratges compartits de forma transversal.

L’altre aspecte del Dia Internacional de la Gent Gran comporta el fet de treballar l’AGENDA 2030 per al desenvolupament sostenible. Aquesta realitat que sembla tan lluny està a les portes de casa i comporta un abordatge de la societat en la qual hi hagi una trobada de talents de les diferents generacions per tal d’assolir els 17 objectius del programa.

L’Agenda planteja 17 Objectius amb 169 metes de caràcter integrat i indivisible que abasten les esferes econòmica, social i ambiental.

La nova estratègia regirà els programes de desenvolupament mundials durant els propers 15 anys. En adoptar-la, els Estats es van comprometre a mobilitzar els mitjans necessaris per a la seva implementació, mitjançant aliances centrades especialment en les necessitats dels més pobres i vulnerables.

«Estem resolts a posar fi a la pobresa i la fam en tot el món d’aquí a 2030, a combatre les desigualtats dins dels països i entre ells, a construir societats pacífiques, justes i inclusives, a protegir els drets humans i promoure la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de les dones i les nenes i a garantir una protecció duradora del planeta i els seus recursos naturals”, van assenyalar els Estats en la resolució».

Aquesta realitat només és possible si potenciem que les diverses generacions siguin capaces de trobar-se compartint els talents que ens poden portar a fer possible l’assoliment d’aquesta Agenda de desenvolupament

La saviesa, l’experiència, l’energia i els ideals de la gent gran i els joves són vitals per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Des de Dignetik volem aportar el nostre granet de sorra per a potenciar les intel·ligències múltiples i el desenvolupament de talents amb un compromís clar tant amb la gent gran com amb els altres actors socials. Ens trobem en el camí?

Un article de Quico Manyós