Innovació

versión  en castellano al final de la página vv

peanuts-1850809.jpg

UNA EINA PER APRENDRE EN PROCESSOS DE MILLORA CONSTANT 

A dia d’avui, qui no innova en el món empresarial i social sembla que no és ningú. La paraula innovació és present en els valors propis de moltes empreses en la seva diversitat de formes i concepte. Del Llatí In-novare (produir quelcom que es novedós), la innovació ens planteja la necessitat d’actualització constant com a eina que permet renovar, repensar, posar en valor el que fem bé, repensar estratègies, al cap i a la fi, evolucionar.

Innovar no és crear coses noves sinó que respon a un procés continu. Aquest concepte és clau, innovar es ben diferent d’inventar, respon a introduir novetats en un procés (en aspectes metodològics o de funcionament), donar espai a repensar coses pensades ja anteriorment que són significatives per l’empresa en el seu projecte. Si entenem innovar NOMÉS com fer coses noves, no estem treballant la innovació real, que sempre es fonamenta en la base de l’expertesa i l’experiència anterior.

 Innovació incremental 

Podríem dir que Innovar és introduir novetats que ens permeten incrementar les potencialitats, dels productes, processos o serveis que estem desenvolupant. En aquest sentit estaríem parlant de la innovació incremental, que és tradueix en aquells processos que permeten crear nous valors sobre un producte o servei que ja tenim desenvolupat en la nostra cartera, afegint-li noves millores. La innovació incremental parteix d’un fonament significatiu d’expertesa que ja tenim en la nostra base de coneixement i experiència, a la qual li introduïm canvis, que milloren el producte en algun aspecte: pot ser una millora d’imatge, un increment de funcionalitats o prestacions per tal de millorar la seva eficiència, o simplement fruit dels nous aprenentatges amb els que anem construint la nostra trajectòria empresarial.

Innovació gradual

Tota innovació incremental sol aplicar-se gradualment en processos que podríem anomenar com
innovació gradual, que implica introduir aspectes com són la modificació, la millora, la simplificació, la consolidació de productes i processos en la millora contínua de serveis existents.

Innovació radical

Tanmateix podem treballar la innovació introduint noves idees disruptives sobre allò que estem treballant i que ens permeten repensar els nostres serveis i productes. Cal tenir en compte que tota innovació radical es planteja també des del coneixement del que estem oferint, per tant, es tracta d’un procés continuat, de millora, encara que aquesta sigui per oposició al que ja és existent. No farem innovació radical si no coneixem prèviament la realitat que volem canviar de forma dràstica. La innovació radical es produeix quan s’incorpora algun servei, producte o procés capaç de generar una nova manera d’entendre el que fem, que abans no ens havíem plantejat, provocant canvis revolucionaris i que generen punts d’inflexió per a les pràctiques que fèiem fins ara. Es creen conceptes nous. Aquesta tipologia d’innovació crea un alt grau d’incertesa, pot arribar a modificar l’estructura i funcionalitat que tenim. Són processos on la creativitat es fa imprescindible.

Per a innovar cal treballar quatre moments: AVALUAR – ENTENDRE – PLANIFICAR – FER.

AVALUAR

Hem d’avaluar quina és la nostra realitat, mapificant els nostres talents, experteses, mancances, valors, ètica. Hem de ser conscients de preguntar-nos pels recursos de què disposem. Potser seria necessari avaluar amb què comptem:

  • AMB QUÈ COMPTO?

  • AMB QUI COMPTO?

  • QUÈ NECESSITO I NO TINC?

  • AMB QUI PUC COL·LABORAR?

ENTENDRE

Per innovar hem se der conscients de la nostra visió. Hem de treballar el GPS de l’itinerari que volem fer com a empresa o entitat. Si be l’avaluació ens permet fixar on som (definir la localització actual), l’entendre ens permet expressar el QUÈ VOLEM SER i, per tant, definir el marc de l’organització, la visió empresarial com a punt de destí (mai d’arribada perquè quan arribem a un lloc ja estem pensant el nou itinerari a seguir).

PLANIFICAR

Per fer el trànsit de la localització actual a punt de destí, planificarem la ruta, coneixent els punts crítics, els tombs que ens planteja el camí, així com els espais on fer una aturada per omplir-nos de la benzina de l’entusiasme. En aquest apartat és quan donem valor al TEMPS MORT, (el temps més viu, ja que és quan prenem decisions), i passem a l’acció que seria el FER.

Vist des d’aquesta perspectiva, creiem que tenim davant nostre el repte de l’autoconeixement empresarial (MAPIFICACIÓ DE LES CAPACITATS I COMPETÈNCIES), que ens podem portar a desenvolupar projectes d’innovació col·laborativa quan en un procés de guanyar-guanyar, som capaços d’innovar internament des de la cooperació i col·laboració amb altres entitats afins.

Però que és la Innovació Col·laborativa?

D’això en parlarem més endavant! Si vols conèixer més en relació a les nostres vies d’innovació col·laborativa, visita els nostres serveis.

Un article de Quico Manyós


Innovación

UNA HERRAMIENTA PARA APRENDER EN PROCESOS DE MEJORA CONSTANTE 

A día de hoy, en mundo empresarial y social, quien no innova parece ser que no es nadie. La palabra innovación es presente en los valores propios de muchas empresas en su diversidad de formas y conceptos. Del Latín in-nova (producir algo novedoso) la innovación nos plantea la necesidad de actualización constante como herramienta que permite renovar, repensar, poner en valor lo que hacemos bien, nuevas estrategias, al fin y al cabo: evolucionar.

Innovar no es crear cosas nuevas, sino que responde a un proceso continuo. Este concepto es clave, innovar es diferente que inventar, responde a la capacidad de introducir novedades en un proceso, en unos u otros aspectos metodológicos o de funcionamiento, dar espacio a repensar cosas pensadas ya anteriormente que son significativas para la empresa en su proyecto. Si entendemos innovar SÓLO cómo hacer cosas nuevas, no estaremos trabajando la innovación real, que siempre se fundamenta en la base de la experiencia y la expertez anterior.

 Innovación incremental

Podríamos decir que Innovar es introducir novedades que nos permiten incrementar las potencialidades, los productos, procesos o servicios que estamos desarrollando. En este sentido estaríamos hablando de la innovación incremental, que se traduce en aquellos procesos que permiten crear nuevos valores sobre un producto o servicio que ya tenemos desarrollado en el nuestra cartera, añadiéndole nuevas mejoras. La innovación incremental parte de una base significativa de la experiencia que ya tenemos en nuestro conocimiento y experiencia, a la que le introducimos cambios, que mejoran el producto en algún aspecto: puede ser una mejora de imagen, un incremento de funcionalidades o prestaciones para mejorar su eficiencia, o simplemente fruto de los nuevos aprendizajes con los que vamos construyendo nuestra trayectoria empresarial.

Innovación gradual

Toda innovación incremental suele aplicarse gradualmente en procesos que podríamos denominar como la innovación gradual, que implica introducir aspectos como son la modificación, la mejora, la simplificación, la consolidación de productos y procesos en la mejora continua de servicios existentes

Innovación radical

Sin embargo podemos desarrollar la innovación introduciendo nuevas ideas disruptivas sobre lo que estamos trabajando y que nos permiten repensar nuestros servicios y productos. Hay que tener en cuenta que toda innovación radical se plantea también desde el conocimiento de lo que estamos ofreciendo, por tanto se trata también de un proceso continuado, de mejora, aunque esta sea por oposición a lo ya existente. No haremos innovación radical si no conocemos previamente la realidad existente que queremos cambiar de forma drástica. La Innovación radical se produce cuando se incorpora algún servicio, producto o proceso capaz de generar una nueva manera de entender lo que hacemos que antes no nos habíamos planteado, provocando cambios revolucionarios y generan puntos de inflexión para las prácticas que hacíamos hasta ahora. Se crean conceptos nuevos. Esta tipología de innovación crea un alto grado de incertidumbre, puede llegar a modificar la estructura y funcionalidad que tenemos, Son procesos donde la creatividad se hace imprescindible.

Para innovar hay que: EVALUAR – ENTENDER – PLANIFICAR –  HACER

EVALUAR

Debemos evaluar cuál es nuestra realidad, mapificar nuestros talentos, pericias, carencias, valores, ética. Debemos ser conscientes de preguntarnos por los recursos de qué disponemos. Quizás sería necesario evaluar con que contamos:

  • ¿CON QUÉ CUENTO?

  • ¿CON QUIÉN CUENTO?

  • ¿QUE NECESITO Y NO TENGO?

  • ¿CON QUIEN PUEDO COLABORAR?

ENTENDER

Para innovar debemos ser conscientes de nuestra visión. Debemos trabajar el GPS del itinerario que queremos hacer como empresa o entidad. Si bién la evaluación nos permite fijar donde estamos (definir la localización actual); entender nos permite definir QUE QUEREMOS SER y por tanto poner sobre el marco organizativo la visión empresarial como punto de destino, (más que de llegada porqué cuando llegamos a un lugar ya estamos pensando el nuevo itinerario a seguir).

PLANIFICAR

Para hacer el tránsito de la localización actual a punto de destino, planificaremos la ruta, conociendo los puntos críticos, la orografía que nos plantea el camino, así como los espacios donde hacer una parada para llenarnos de la gasolina del entusiasmo. En este apartado es cuando damos valor al TIEMPO MUERTO, (el tiempo más vivo ya que es cuando tomamos decisiones) y pasamos a la acción que sería el HACER.

Visto desde esta perspectiva, creemos que tenemos ante nosotros el reto del autoconocimiento empresarial (Mapificación DE LAS CAPACIDADES Y COMPETENCIAS) que nos permiten llegar a desarrollar proyectos de innovación colaborativa en el  desarrollo de  proceso de ganar- ganar, que son capaces de innovar internamente desde la cooperación y colaboración con otras entidades afines.

¿Pero que es la Innovación Colaborativa?

De esto hablaremos más adelante. Si Quieres conocer más, visita  dignetik encontraràs ideas de innovación colaborativa, visita nuestros Servicios.

Un artículo de Quico Manyós