Prendre decisions quan arriba el final de la vida

versión en castellano al final de la página vv

wood-3212803.jpg

LA FUNDACIÓ PERE RELATS ASSESSORA I GESTIONA L’ELABORACIÓ DE DVA’S (DOCUMENTS DE VOLUNTATS ANTICIPADES) COM A SERVEI OBERT A LA SOCIETAT 

Comencem l’any aportant nous recursos per al coneixement de les entitats i persones que ens segueixen. Els darrers mesos Dignetik ha desenvolupat el pla  estratègic de la Fundació Pere Relats, treballant de forma molt coordinada amb el seu patronat.  En el decurs d’aquest procés van sorgir  algunes experiències de gran valor social com la gestió de les DVAs Document de Voluntats Anticipades, com un servei adreçat a les persones de l’entorn comunitari. Des de Pere Relats  ens presenten l’experiència.

El Document de Voluntats Anticipades (DVA) és el document adreçat als professionals  sanitaris responsables en el qual una persona major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, expressa les instruccions i/o orientacions que cal tenir en compte quan es trobi en una situació en la qual les circumstàncies que concorrin no li permetin expressar la seva voluntat. Aquest document està d’acord amb els requisits legals recollits a la Llei 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d’informació concernent a la salut i l’autonomia del pacient, i la documentació clínica. (3303  núm. DOGC  publicat el  11/01/2001)

Aquestes instruccions poden ser de caràcter molt concret i específic, sobretot si es coneixen les possibilitats evolutives d’una determinada malaltia, o bé més vagues i generals. També es preveu la possibilitat de nomenar una persona representant. Aquest últim punt és important, tant per ajudar a interpretar i defensar l’acompliment d’aquestes instruccions com per prendre decisions que no s’hi preveuen. El representant, familiar o una altra persona, és l’interlocutor vàlid amb els professionals i ha de conèixer, per tant, els valors, preferències i desitjos de la persona a la qual representa.

A la Fundació Pere Relats, amb la finalitat de facilitar el procés d’elaboració, redacció i registre dels DVAs, ofereixen ajuda en tot el procés, mitjançant professionals amb coneixements i formació específica per poder donar orientació tècnica (tant de temes mèdics com psicosocials) i en l’àmbit administratiu per facilitar i acompanyar en el procés reflexiu previ que implica la seva redacció.

Informen de:

  • Les diferents propostes de formularis de DVAs que existeixen.

  • La possibilitat d’elaborar un document propi si s’escau.

  • Els passos convenients per fer-lo bé.

  • També ofereixen la possibilitat de compulsar tota la documentació, validar-la i registrar-la.

D’ençà que van començar aquesta tasca han estat diverses les persones que s’hi han adreçat i han confeccionat el seu DVA. La iniciativa està oberta tant a les persones ateses dels centres que gestiona Pere Relats, als seus familiars, a la gent del barri i a tota la comunitat.

Contacta amb la Fundació Pere Relats per tenir més informació o concertar una entrevista.

Un article de Quico Manyós i Raimon Serrallonga (Gerent de la Fundació Pere Relats)


Tomar decisiones cuando llega el final de la vida

LA FUNDACIÓN PERE RELATS ASESORA Y GESTIONA LA ELABORACIÓN DE DVAS (DOCUMENTOS DE VOLUNTADES ANTICIPADAS) COMO SERVICIO ABIERTO A LA SOCIEDAD 

Empezamos el año aportando nuevos recursos para el conocimiento de las entidades y personas que nos siguen. Los últimos meses Dignetik ha desarrollado el plan estratégico de la Fundación Pere Relats, trabajando de forma muy coordinada con su patronato. En el transcurso de este proceso surgieron algunas experiencias de gran valor social como la gestión de las DVAs, Documento de Voluntades Anticipadas, como un servicio dirigido a las personas del entorno comunitario. Desde Pere Relats nos presentan la experiencia.

El Documento de Voluntades Anticipadas (DVA) es el documento dirigido a los profesionales sanitarios responsables en el cual una persona mayor de edad, con capacidad suficiente y de manera libre, expresa las instrucciones y/o orientaciones a tener en cuenta cuando se encuentre en una situación en la que las circunstancias que concurran no le permitan expresar su voluntad. Este documento está de acuerdo con los requisitos legales recogidos en la Ley 21/2000, de 29 de diciembre, sobre los derechos de información concerniente a la salud y la autonomía del paciente, y la documentación clínica. (3303 núm. DOGC publicado el 11/01/2001)

Estas instrucciones pueden ser de carácter muy concreto y específico, sobre todo si se conocen las posibilidades evolutivas de una determinada enfermedad, o bien más vagas y generales. También se prevé la posibilidad de nombrar un representante. Este último punto es importante, tanto para ayudar a interpretar y defender el cumplimiento de estas instrucciones como para tomar decisiones no previstos. El representante, familiar u otra persona, es el interlocutor válido con los profesionales y debe conocer, por tanto, los valores, preferencias y deseos de la persona a la que representa.

En la Fundación Pere Relats, con el fin de facilitar el proceso de elaboración, redacción y registro de los DVAs, ofrecen ayuda en todo el proceso, mediante profesionales con conocimientos y formación específica para poder dar orientación técnica (tanto de temas médicos como psicosociales) y en el ámbito administrativo para facilitar y acompañar en el proceso reflexivo previo que implica su redacción.

Informan de:

  • Las diferentes propuestas de formularios de DVAs que existen.

  • La posibilidad de elaborar un documento propio, si es necesario.

  • Los pasos convenientes para hacerlo bien.

  • También ofrecen la posibilidad de compulsar toda la documentación, validarla y registrarla.

Desde que comenzaron esta tarea han sido varias las personas que se han dirigido y han confeccionado su DVA. La iniciativa está abierta tanto a las personas atendidas de los centros que gestiona Pere Relats, a sus familiares, a la gente del barrio y en toda la comunidad.

Contacta con la Fundación Pere Relats para tener más información o concertar una entrevista.

Un artículo de Quico Manyós y Raimon Serrallonga (Gerente de la Fundación Pere Relats)

Acompanyament, ACPDignetik Quico Manyós