La força de cada persona. Acompanyadament sols

vesió en castellà al final de la pàgina VV

Aquests dies, al centre de campanya creat especialment per a la situació del COVID-19 on estic acompanyant, hem viscut diverses solituds. I cada persona viu a la seva manera la situació: tensa, d’incertesa, de patiment.

Al centre on estic treballant tenim persones “vàlides” que senten la proximitat en alguns casos de la mort i que així ho expressen. Persones que s’entristeixen i que viuen des de la incertesa i el dolor en no saber què serà de la seva vida. Una persona gran usuària ens deia: el que em fa més por es posar-me malalta i que morir en un hospital sense que vosaltres pugueu estar al meu costat.

També les famílies viuen la incertesa i la solitud. Aquets dies parlem amb famílies agraïdes que ens diuen que la situació per a ells és molt dura, que els fa patir la incertesa de si els seus pares estan contagiats o si son negatius al COVID. Així les famílies, que són conscients del patiment que tenen els familiars grans, no poden viure la situació amb tranquil·litat.

Avui un familiar d’un intern em comentava que la situació els esta permetent fer un acomiadament del seu pare d’una manera més intensa, viscuda i plena que si un dia qualsevol els haguessin avisat que el seu pare estava morint. Em ressaltava que està vivint experiències de proximitat molt intensa degut a aquest maleït virus i que es capaç de viure-ho de forma positiva. 

Un familiar ens deia que als seus pares els va tocar viure una guerra i una postguerra dura i ara estan vivint una situació difícil d’entendre i de sobreviure. Les bombes en aquest cas son silencioses i quasi invisibles. És una guerra diferent però segueix sent una vivència dura. La soledat del familiar, el patiment, etc. també son latents en la situació viscuda. Moltes persones grans no volen parlar dels sentiments de solitud per tal de protegir els fills i no preocupar-los, però acaben vivint la situació des de la soledat.

També hi ha la soledat del professional, encara que soledat compartida amb d’altres professionals. Cadascú de nosaltres està vivint un reguitzell de situacions complexes, difícils, compartides amb els altres, però cadascú a la seva manera, acompanyadament sols. La solitud del professional és molt introspectiva, a vegades fins i tot d’autoculpabilització, per si hauríem pogut fer més o millor. 

La soledat dels professionals de l’àmbit de gent gran s’agreuja quan la societat culpabilitza les residencies (llocs de vida) i els seus treballadors de no haver-se preparat bé, sentint a més com la societat mira de reüll un sector al que ara se li exigeix que funcioni com un centre sociosanitari, quan durant molts anys ha estat la ventafocs del sistema. 

Els professionals de les residències sempre m’han demostrat una professionalitat i una humanitat molt gran. Aquests són els professionals que mai fan vaga i que no planten el seus cotxes a la diagonal, ni paren màquines, amb tot el dret laboral, per tal que el metro no funcioni en dates clau. El sector de l’atenció social, mai ha deixat de treballar en temps de vaga perquè el sistema els ha situat en una situació de serveis mínims permanents. 

 Hem de viure aquestes soledats des de dins, amb els ulls ben oberts, perquè malgrat la realitat viscuda, els mateixos protagonistes de la història (les persones grans i els professionals) viuen des de la resiliència una capacitat adaptativa brutal. Potser estaran tristos, enfadats, indignats, patint, angoixats, però cada dia veig com donen el millor de si mateixos, amb compromís, il·lusió, força, implicació, solidaritat, generositat, fent possible la dignitat de la persona gran que tenim a les plantes. SÓN GESTORS DE DIGNITAT. 

Quina injustícia, jutjar un sector que ha estat sovint menystingut per les polítiques socials dels governs. Si voleu una evidència, només cal que us pregunteu perquè costa quasi el mateix aparcar el cotxe a la Plaça Catalunya durant un dia, que una persona gran en un centre de dia una jornada. El cotxe no us el renten, a la persona gran si; al cotxe no li posen benzina, a la persona gran li donen de menjar; el cotxe no rep estimulació cognitiva, la persona gran si, el cotxe no us el vigilen, els professionals estan pendents  de la persona gran tot el dia, mirant que estigui atès i que no li falti res. 

Aquests dies he vist, auxiliars que s’han preocupat per la imatge digna de la persona: afaitar, tallar cabells als homes, pintar el llavis a la Sra. Teresa, portar-li la Vanguardia a la Sra. Anna. Sovint sento que els professionals diuen que quan això s’acabi enyoraran les persones grans que estan al centre. Estem vivint dies d’agraïment, de força, d’esforç, de creativitat, d’humanitat i sobretot de DIGNITAT HUMANA.

 

PREGUNTES SOBRE LA GESTIÓ DE LA SOLEDAT PERSONAL

·             Estem preparats per acompanyar la soledat de les persones grans? Per a ajudar-los a gestionar la seva incertesa i la seva por?

·             Com treballarem la soledat post coronavirus amb les persones grans resilients?

·             Estem preparats per acompanyar la incertesa de la família? Quines eines necessitem per a treballar aquesta situació constructivament amb les famílies?

·             Tenim prou eines per a compartir la soledat que tenim com a professionals?

Crec que hem de VALORAR molt més socialment aquesta tasca dels nostres centres i professionals i dotar-los d’eines que permetin seguir donant qualitat de vida i dignitat. 

Un article de Quico Manyós per a Dignetik


La fuerza de cada persona. Acompanyadament solos

Estos días, en el centro de campaña creado especialmente para la situación del Covid-19 donde estoy acompañando, hemos vivido varias soledades. Y cada persona vive a su manera la situación: tensa, de incertidumbre, de sufrimiento.

En el centro donde estoy trabajando tenemos personas "válidas" que sienten la proximidad de la muerte y que así lo expresan. Personas que se entristecen y que viven desde la incertidumbre y el dolor de no saber qué será de su vida. Una persona mayor usuaria nos decía: lo que me da más miedo es ponerme enferma y que morir en un hospital sin que vosotros podáis estar a mi lado.

También las familias viven la incertidumbre y la soledad. Estos días hablamos con familias agradecidas que nos dicen que la situación para ellos es muy dura, que los hace sufrir la incertidumbre de si sus padres están contagiados o si son negativos al Covid. Así las familias, que son conscientes del sufrimiento que tienen los familiares internos, no pueden vivir la situación con tranquilidad.

Hoy un familiar de un interno me comentaba que la situación les esta permitiendo hacer un despido de su padre de una manera más intensa, vivida y llena que si un día cualquiera les hubieran avisado que su padre estaba muriendo. Me resaltaba que está viviendo experiencias de proximidad muy intensa debido a este maldito virus y que es capaz de vivir la situación de forma positiva.

Otro familiar nos decía que a sus padres les tocó vivir una guerra y una posguerra dura y ahora están viviendo una situación difícil de entender y de sobrevivir. Las bombas en este caso son silenciosas y casi invisibles. Es una guerra diferente pero sigue siendo una vivencia dura. La soledad del familiar, el sufrimiento, etc. también son latentes en la situación vivida. Muchas personas mayores no quieren hablar de los sentimientos de soledad para proteger a los hijos y no preocuparles, pero terminan viviendo la situación desde la soledad.

También existe la soledad del profesional, aunque soledad compartida con otros profesionales. Cada uno de nosotros está viviendo una serie de situaciones complejas, difíciles, compartidas con los otros, pero cada uno a su manera, acompanyadament solos. La soledad del profesional es muy introspectiva, a veces incluso de autoculpabilización, por si hubiéramos podido hacer más o mejor.

La soledad de los profesionales del ámbito de las personas mayores se agrava cuando la sociedad culpabiliza las residencias (lugares de vida) y sus trabajadores de no haberse preparado bien, sintiendo además como la sociedad mira de reojo un sector al que ahora se le exige que funcione como un centro sociosanitario, cuando durante muchos años ha sido la cenicienta del sistema.

Los profesionales de las residencias siempre me han demostrado una profesionalidad y una humanidad muy grande. Estos son los profesionales que nunca hacen huelga y que no plantan sus coches en la diagonal, ni paran máquinas, con todo el derecho laboral, para que el metro no funcione en fechas clave. El sector de la atención social, nunca ha dejado de trabajar en tiempos de huelga para que el sistema los ha situado en una situación de servicios mínimos permanentes.

Debemos vivir estas soledades desde dentro, con los ojos bien abiertos, porque a pesar de la realidad vivida, los mismos protagonistas de la historia (las personas mayores y los profesionales) viven desde la resiliencia una capacidad adaptativa brutal. Quizás estarán tristes, enfadados, indignados, sufriendo, angustiados, pero cada día veo como dan lo mejor de sí mismos, con compromiso, ilusión, fuerza, implicación, solidaridad, generosidad, haciendo posible la dignidad de la persona mayor que tenemos en las plantas. SON GESTORES DE DIGNIDAD.

Qué injusticia, juzgar un sector que ha sido a menudo menospreciado por las políticas sociales de los gobiernos. Si desea una evidencia, sólo hay que preguntar porque cuesta casi lo mismo aparcar el coche en la Plaza Cataluña durante un día, que una persona mayor en un centro de día una jornada. El coche no se lo lavan, al anciano si; al coche no le ponen gasolina, al anciano le dan de comer; el coche no recibe estimulación cognitiva, la persona mayor si, el coche no te lo vigilan, los profesionales están pendientes de la persona mayor todo el día, mirando que no le falte nada.

Estos días he visto, auxiliares que se han preocupado por la imagen digna de la persona: afeitar, cortar el pelo a los hombres, pintar labios a la Sra. Teresa, llevarle la Vanguardia a la Sra. Anna. A menudo siento que los profesionales dicen que cuando esto acabe añorarán las personas mayores que están en el centro. Estamos viviendo días de agradecimiento, de fuerza, de esfuerzo, de creatividad, de humanidad y sobre todo de DIGNIDAD HUMANA.

PREGUNTAS SOBRE LA GESTIÓN DE LA SOLEDAD PERSONAL

  • ¿Estamos preparados para acompañar la soledad de las personas mayores? ¿Para ayudarles a gestionar su incertidumbre y su miedo?

  • ¿Cómo trabajaremos la soledad post coronavirus con las personas mayores resilientes?

  • ¿Estamos preparados para acompañar la incertidumbre de la familia? ¿Qué herramientas necesitamos para trabajar esta situación constructivamente con las familias?

  • ¿Tenemos suficientes herramientas para compartir la soledad que tenemos como profesionales?

Creo que debemos VALORAR mucho más socialmente esta tarea de nuestros centros y profesionales y dotarlos de herramientas que permitan seguir dando calidad de vida y dignidad.

Un articulo de Quico Manyós para Dignetik