Professionals que tenen cura dels altres des de la proximitat

versión en castellano al final de la página VV

Aquests dies al centre de Copèrnic on estic fent acompanyament a persones grans afectades per COVID-19 estic veient moltes vivències que ressonen a la ment i que em porten a repensar com estem vivint la nostra vida diària. Aquesta situació generada pel coronavirus ens ha portat a descobrir moltes coses, moltes vivències. Ens ha portat a descobrir actituds davant la vida de les persones del nostre entorn. Aquesta realitat ens ha de fer repensar com abordem la vida, on son les nostres prioritats i com les posen en valor les persones grans i/o vulnerables. 

Quan m’ho van proposar no vaig dubtar cap moment, sacrificant la vida personal i laboral, a participar en la posada en marxa d’uns espais que permetessin acollir persones grans amb Covid-19. Aquesta situació de contagis massius a residències i centres de Gent Gran, ja denunciada per diversos professionals del sector, s’ha donat en part per la desídia d’una societat que no posa en valor les professions i els professionals que tenen cura dels altres. 

Aquest dies molts professionals de l’atenció social han pogut desenvolupar la seva tasca des del teletreball, s’han format o han ofert la seva aportació formativa participant en espais de debat, videoconferències i altres espais formatius i innovadors. Aquesta realitat és molt bona, ja que ens permet créixer com a societat i abordar noves formes de fer, però molts altres professionals, no han pogut fer res de tot això, ja que la cura de la persona no es pot fer online.

Em vull referir a les experiències que viscut aquest dies amb els professionals de proximitat. Els que estam AMB la persona, intentant treballar DES DE la persona, amb les seves problemàtiques, les seves decisions, a vegades difícils d’entendre per la gran vulnerabilitat que comporta tenir una malaltia com és l’Alzheimer. 

Aquests dies he redescobert el valor de les actituds dels professionals que fan possible la dignitat humana de les persones grans. Celebrant aniversaris, afaitant la persona, pintant uns llavis, celebrant el Sant Jordi amb cançons confinades en un espai de vida diferent al de sempre, somrient sota la màscara, tenint cura dels detalls més petits, construint roses amb tovallons de paper vermell per donar-les als residents manllevats dels seus espais de vida per aquest descarnat virus.

Voldria destacar quatre actituds que per mi son la clau de l’esperança que no podem perdre per RE- CONSTRUIR el sector amb esperança:

  1. He viscut la GENEROSITAT, a la Clínica, tot i el cansament de llargues jornades, de situacions límit. La generositat de les cel.ladores i cel·ladors, de les metgesses i metges, recepcionistes, cuineres, professionals de la neteja, infermeres i infermers, dels auxiliars, treballadores socials, coordinadores d’equips, directius, psicòlogues. Aquesta generositat ha permès generar ESPAIS DE VIDA, per al les persones ateses i per als seus familiars. Generosament hem estat capaços de fer possibles alguns moments de gran intensitat emocional, tant per la persona usuària com per la família i per l’equip, moments plens d’humor alhora que plens de duresa, on s’han barrejat la compassió ben entesa (patir amb ells) amb la desesperació davant la impotència d’haver d’abordar situacions difícils i doloroses de viure. 

  2. He sentit la PROXIMITAT, estar al costat de l’altre, intentant comprendre i entendre tant el dolor com l’alegria de la persona gran, del familiar que és a l’altre costat del telèfon, així com del professional que brega al teu costat. He viscut que som professions de proximitat, que el valor de saber ser i saber estar generen espais creatius de vida. Proximitat que aporta seguretat, tendresa, sentir-se valorat i important. Aquesta proximitat es veu en els detalls que ens hem tingut els uns amb els altres dia rere dia, fent sentir a l’altre la importància del que està fent. 

  3. Una tercera actitud  és  el COMPROMÍS amb les persones des del detall més petit com tenir cura de la imatge personal (que és la porta de la dignitat) fins a cercar les petites coses, com la pila d’un audiòfon, aquell dibuix enviat per la neta, o aquella paraula que fa que cada acció sigui com una promesa. 

  4. També apareix la GRATITUD Aquests dies la paraula gràcies, és potser la més anomenada. Cada aplaudiment ressona com un gràcies gegant que hauria d’anar més enllà dels professionals sanitaris per arribar també, amb tota justícia, als professionals d’atenció a les persones en els seus espais de vida com son domicilis o residències. Reconèixer l’agraïment és de vital importància. Aquests dies  l’agraïment als altres ens ha ajudat construir respostes solidaries, immensament més justes i humanes a les que sovint estem acostumats. 

Tot plegat ens porta a l’esperança. Una de les lectures etimològiques d’esperança ens indica que ve de l’arrel llatina -spes(mantenir-se en peu). Estem en un moment importantíssim per a repensar l’esperança de l’atenció a la vulnerabilitat, mantenint en peu la importància de fer que les residències siguin LLOCS DE VIURE, per a les persones que hi son, no tractant la vellesa com una malaltia. Crec que ens hauríem de preguntar fermament com podem donar valor a les actituds i experiències viscudes en primera línia, per tal de RE-CONSTRUIR un model d’atenció a la vulnerabilitat pensat  des de les persones ateses, posant la generositat, la proximitat, el compromís i la gratitud com a motors per a defugir l’egoisme social que ens ha portat a la situació actual.

PETITS DETALLS construeixen GRANS VALORS   

Un article de Quico Manyós per al blog Dignetik


Profesionales que cuidan de los demás desde la proximidad

Estos días en el centro de Copérnico donde estoy haciendo acompañamiento a personas mayores afectadas por Covid-19 estoy viendo muchas vivencias que resuenan en la mente y que me llevan a repensar cómo estamos viviendo nuestra vida diaria. Esta situación generada por el coronavirus nos ha llevado a descubrir muchas cosas, muchas vivencias. Nos ha llevado a descubrir actitudes ante la vida de las personas de nuestro entorno. Esta realidad debe hacernos repensar cómo abordamos la vida, donde son nuestras prioridades y cómo las ponen en valor las personas mayores y / o vulnerables.

Cuando me lo propusieron no dudé ningún momento, sacrificando la vida personal y laboral, a participar en la puesta en marcha de unos espacios que permitieran acoger personas mayores con Covid-19. Esta situación de contagios masivos en residencias y centros de Mayores, ya denunciada por varios profesionales del sector, se ha dado en parte por la desidia de una sociedad que no pone en valor las profesiones y los profesionales que cuidan de los demás.

Estos días muchos profesionales de la atención social han podido desarrollar su tarea desde el teletrabajo, se han formado o han ofrecido su aportación formativa participando en espacios de debate, videoconferencias y otros espacios formativos e innovadores. Esta realidad es muy buena, ya que nos permite crecer como sociedad y abordar nuevas formas de hacer, pero muchos otros profesionales, no han podido hacer nada de esto, ya que el cuidado de la persona no se puede hacer online.

Me quiero referir a las experiencias que he vivido estos días con los profesionales de proximidad. Los que estamos CON la persona, intentando trabajar DESDE la persona, con sus problemáticas, sus decisiones, a veces difíciles de entender por la gran vulnerabilidad que conlleva tener una enfermedad como es el Alzheimer.

Estos días he redescubierto el valor de las actitudes de los profesionales que hacen posible la dignidad humana de las personas mayores. Celebrando cumpleaños, afeitando la persona, pintando unos labios, celebrando el Sant Jordi con canciones confinadas en un espacio de vida diferente al de siempre, sonriendo bajo la máscara, cuidando los detalles más pequeños, construyendo rosas con servilletas de papel rojo para darle las los residentes tomados de sus espacios de vida para este descarnado virus.

Quisiera destacar cuatro actitudes que para mí son la clave de la esperanza que no podemos perder por RE-CONSTRUIR el sector con esperanza:

  1. He vivido la GENEROSIDAD, en la Clínica, a pesar del cansancio de largas jornadas, de situaciones límite. La generosidad de las cel.ladores y cel·ladors, de las médicas y médicos, recepcionistas, cocineras, profesionales de la limpieza, enfermeras y enfermeros, los auxiliares, trabajadores sociales, coordinadoras de equipos, directivos, psicólogas. Esta generosidad ha permitido generar ESPACIOS DE VIDA, para el las personas atendidas y para sus familiares. Generosamente hemos sido capaces de hacer posibles algunos momentos de gran intensidad emocional, tanto para la persona usuaria como por la familia y por el equipo, momentos llenos de humor al tiempo que llenos de dureza, donde se han mezclado la compasión bien entendida ( sufrir con ellos) con la desesperación ante la impotencia de tener que abordar situaciones difíciles y dolorosas de vivir.

  2. He oído la PROXIMIDAD, estar al lado del otro, intentando comprender y entender tanto el dolor como la alegría de la persona mayor, del familiar que está al otro lado del teléfono, así como del profesional que lidia a tu lado . He vivido que somos profesiones de proximidad, que el valor de saber ser y saber estar generan espacios creativos de vida. Proximidad que aporta seguridad, ternura, sentirse valorado e importante. Esta proximidad se ve en los detalles que nos hemos tenido los unos con los otros día tras día, haciendo sentir al otro la importancia de lo que está haciendo.

  3. Una tercera actitud es el COMPROMISO con las personas desde el detalle más pequeño como el cuidado de la imagen personal (que es la puerta de la dignidad) hasta buscar las pequeñas cosas, como la pila de un audífono, aquel dibujo enviado por la limpia, o aquella palabra que hace que cada acción sea como una promesa.

  4. También aparece la GRATITUD Estos días la palabra gracias, es quizás la más llamada. Cada aplauso resuena como un gracias gigante que debería ir más allá de los profesionales sanitarios para llegar también, con toda justicia, a los profesionales de atención a las personas en sus espacios de vida como son domicilios o residencias. Reconocer el agradecimiento es de vital importancia. Estos días el agradecimiento a los demás nos ha ayudado construir respuestas solidarias, inmensamente más justas y humanas a las que a menudo estamos acostumbrados.

Todo ello nos lleva a la esperanza. Una de las lecturas etimológicas de esperanza nos indica que viene de la raíz latina -spes (mantenerse en pie). Estamos en un momento importantísimo para repensar la esperanza de la atención a la vulnerabilidad, manteniendo en pie la importancia de hacer que las residencias sean SITIOS DE VIVIR, para las personas que son, no tratando la vejez como una enfermedad. Creo que deberíamos preguntarnos firmemente cómo podemos dar valor a las actitudes y experiencias vividas en primera línea, con el fin de RE-CONSTRUIR un modelo de atención a la vulnerabilidad pensado desde las personas atendidas, poniendo la generosidad, la proximidad, el compromiso y la gratitud como motores para rehuir el egoísmo social que nos ha llevado a la situación actual.

PEQUEÑOS DETALLES construyen GRANDES VALORES

Un artículo de Quico Manyós para el blog Dignetik