La gestió de conflictes i la seva importància en el dia a dia de les organitzacions

dignetik

Els conflictes, entesos com a desacords entre els treballadors o els departaments d’una organització, són situacions que es donen en el nostre dia a dia. De fet, entrar en conflicte és una reacció humana natural i és per això que és tan important conèixer com gestionar aquest fet si volem comptar amb organitzacions i equips exitosos.

Qui no ha tingut alguna vegada a la seva feina friccions o oposicions amb companys de feina o amb les persones que dirigeixen el seu departament o la seva organització? Aquestes friccions i oposicions neixen de les diferències o incompatibilitats entre les persones que treballen plegades en un projecte o en un departament. Aquest xoc entre els valors o les necessitats reals o percebudes de les persones i dels equips fa que es generi una situació de conflicte.

La pregunta és: ens podem permetre no aprendre a gestionar conflictes?

La resposta és no. Hem d’aprendre a gestionar els diferents tipus de conflictes que poden sorgir en l’àmbit professional tal com aprenem a fer-ho en la nostra vida personal; per exemple per conviure o relacionar-nos amb la parella, els familiars i els amics.

Aquests conflictes poden ser de diferent naturalesa:

(a) interpersonals, entre dos individus amb personalitats diferents;

(b) intrapersonals, en el qüestionament de valors, principis i emocions del mateix individu;

(c) intragrupals, entre individus d’un mateix equip o

(d) intergrupals, entre diferents equips d’una organització; per exemple, conflictes entre departaments diferents d’una empresa.

La gestió de conflictes contribueix, en gran mesura, a enfortir el vincle entre els treballadors d’una organització i fa que un gran nombre de problemes potencials desapareguin gairebé de forma automàtica. Arriscar-se a no gestionar els conflictes ens fa viure un ambient de feina enrarit i condueix a la negativitat. Qui vol treballar d’aquesta manera?

Gestionar els conflictes ens pot ajudar a trobar un punt mitjà, una alternativa als problemes o a trobar solucions adequades per a tots. Necessitem resoldre els problemes en el moment precís per tal de prevenir situacions de conflicte i els efectes adversos que se’n deriven.

I la següent pregunta és: com podem gestionar i resoldre aquests conflictes?

Doncs seguint les següents passes: (a) Identificant les posicions de cadascuna de les parts o les persones en conflicte; (b) aprofundint en les necessitats reals i desitjos de cadascuna d’aquestes parts; (c) realitzant preguntes que tinguin com a finalitat obtenir més informació que ajudi a clarificar els conflictes; (d) debatent les possibles solucions; (e) debatent posteriorment com cadascuna de les soluciones que es proposen afectarà cadascuna de les parts; (f) acordant una solució; (g) implementant la solució; i (h) re-avaluant les solucions proposades quan sigui necessari.


T’interessa Aprendre A Gestionar Els Conflictes?

Si voleu engegar processos d’aquest tipus en el marc de la vostra organització, poseu-vos en contacte amb nosaltres a info@dignetik.com.

Un article de Xavier de Caso.