Sentir-se sol davant la vida. Com acollim la vulnerabilitat?

verisón en castellano más abajo VV

En aquests dies hem obert a Barcelona unes clíniques per a poder ingressar persones grans que estaven en residències molt afectades per COVID 19. Jo estic al càrrec de l'acompanyament als usuaris en aquests espais.

Aquesta és una experiència amb situacions en les quals vius l'ambivalència en molts sentits. Podria dir que hi ha dues situacions que semblen contradictòries entre elles però són dues cares de la mateixa realitat. Constantment ens estem movent entre la vida i la mort.

Aquestes setmanes he pogut veure la cara d'incertesa de persones grans infectades per COVID 19. Si mires a fons veus com s'estan aferrant a la vida, confinades en petits espais, tot i enyorar la possibilitat de sortir d'una habitació i gaudir de sentir a prop la família i els equips que els acompanyen. Així i tot veus que ho viuen com un malson.

Aquests dies he vist persones, que tot i ser conscients de la situació, s'expressaven dient - Déu meu, Déu meu!. Aquest era un crit de dolor intens, que em feia veure la por i incertesa sobre com se'n sortirien. Tanmateix, en altres moments, quan han pogut parlar amb la família perquè han pogut fer una videotrucada, riuen i ploren plegats, també amb l'equip que els acompanya. Aquests dies he viscut VIDA, hem fet més de 600 videotrucades, hem rebut uns 150 dibuixos, fotos, poemes. He pogut acompanyar.

He parlat amb les famílies que se senten també a cavall de la incertesa. Famílies que ploren a l'altre costat del telèfon, sobrepassats per la duríssima situació. La majoria t'agraeixen el que estàs fent, perquè saben que els seus pares no estan sols i que els poden veure de tant en tant. N'hi ha d'altres que es desfoguen perquè han pogut acomiadar-se del seu familiar, des de la llunyania però amb una proximitat molt gran. Algunes famílies ens diuen que potser sense aquesta situació no haurien pogut acomiadar-se d'aquesta manera. La majoria amb agraïment i comprensió.

Jo tinc la sort de poder veure i viure tot això de primera mà i aquests fets em porten a pensar sobre la soledat que estem vivint aquests dies amb les persones que pateixen el virus. Especialment en les persones amb demència que no saben on són, que es troben en un lloc desconegut.

El dijous dia 2 d'abril vam ingressar a la Clínica 34 persones que venien de residències diferents. Ho teníem tot preparat i quan entràvem (identificades amb el seu nom) les rebíem donant-los la benvinguda, anomenant-les pel seu nom. Aquest fet va ser per a ells molt agradable. Quan arribaven els dèiem - Benvingut/da Sr/Sra X. Com està l'estàvem esperant. Ara pujarem cap a...- . El que algú els esperés, que els donés la benvinguda, que els transmetés tranquil·litat (aquí estaran bé), va fer que passessin algunes coses. La gent que està cognitivament bé reaccionava amb por però amb agraïment. Molts d'ells aixecaven el dit polze i ens donaven les gràcies. Crec que van sentir-se acollits i esperats, la rebuda va ser molt bona, no haver d'esperar, pujar de seguida a l'habitació, el tracte humà humanitzador i d'humor importantíssim, van ajudar a donar tranquil·litat.

El dolor i la vulnerabilitat de la gent amb demència, per a mi, va ser el més impactant. El rostre de solitud, de no saber on són, de no comprendre res. És el que em va interpel·lar més. Els mirava la cara i veia la perplexitat de no saber: "Vaig a un lloc que no conec, on no tinc a ningú conegut - em posen una mascareta que vull treure'm - em reben unes persones que em diuen pel meu nom, i jo no sé qui són. Vaig a una habitació on no he estat mai i no em deixen sortir d'allà, a més quan em truca la família moltes vegades no els reconec. No entenc res."

Aquestes darreres setmanes se m'ha mostrat la cara més profunda de la vulnerabilitat. Per a mi aquesta situació ha estat impactant. Aquesta realitat m'ha portat a fer-me algunes preguntes que crec que haurem de resoldre quan passi el COVID-19. Resoldre per poder aprendre.

HEM D'APRENDRE A
Hem d'aprendre a saber com treballem de forma adequada l'acollida a la persona gran quan arriben a qualsevol dels nostres serveis. I sobretot hem de pensar com podem treballar L'ACOLLIDA A LES PERSONES AMB DEMÈNCIA.
• Quins espais de seguretat els donem quan han de moure's per canviar de lloc o fins i tot d'habitació?
• Com fem que el seu entorn sigui una eina d'acompanyament i dignitat, que els permeti seguir sentint-se persones?
• Com acompanyem els moments de solitud davant la por i la incertesa?

Un article de Quico Manyós, director de Dignetik


Sentirse solo ante la vida. ¿Cómo acogemos la vulnerabilidad?

En estos días hemos abierto en Barcelona unas clínicas para poder ingresar a personas mayores que estaban en residencias muy afectadas por Covid-19. Yo estoy al cargo del acompañamiento a los usuarios en estos espacios.

Ésta es una experiencia con situaciones en las que vivimos la ambivalencia en muchos sentidos. Podría decir que hay dos situaciones que parecen contradictorias entre ellas pero son dos caras de la misma realidad. Constantemente nos estamos moviendo entre la vida y la muerte.

Estas semanas he podido ver la cara de incertidumbre de personas mayores infectadas por Covid-19. Si miras a fondo ves cómo se están aferrando a la vida, confinadas en pequeños espacios, aunque añoran la posibilidad de salir de una habitación y disfrutar de sentir cerca la familia y los equipos que los acompañan. Aun así, ves que lo viven como una pesadilla.

Estos días he visto personas, que a pesar de ser conscientes de la situación, se expresaban diciendo - ¡Dios mío, Dios mío!. Este era un grito de dolor intenso, que me hacía ver el miedo e incertidumbre sobre cómo saldrían. Sin embargo, en otros momentos, cuando han podido hablar con la familia porque han podido hacer una videollamada, ríen y lloran juntos, también con el equipo que los acompaña. Estos días he vivido la VIDA, hemos hecho más de 600 videollamadas, hemos recibido unos 150 dibujos, fotos, poemas. He podido acompanyar.

He hablado con las familias que se sienten también a caballo de la incertidumbre. Familias que lloran al otro lado del teléfono, sobrepasados ​​por la durísima situación. La mayoría te agradecen lo que estás haciendo, porque saben que sus padres no están solos y que los pueden ver de vez en cuando. Hay otros que se desahogan porque han podido despedirse de su familiar, desde la lejanía pero con una proximidad muy grande. Algunas familias nos dicen que tal vez sin esta situación no habrían podido despedirse de esta manera. La mayoría con agradecimiento y comprensión.

Yo tengo la suerte de poder ver y vivir todo esto de primera mano y estos hechos me llevan a pensar sobre la soledad que estamos viviendo estos días con las personas que padecen el virus. Especialmente en las personas con demencia que no saben dónde están, que se encuentran en un lugar desconocido.

El jueves día 2 de abril ingresamos a la Clínica 34 personas que venían de residencias diferentes. Lo teníamos todo preparado y cuando entraban (identificadas con su nombre) las recibíamos dándoles la bienvenida, llamándoles por su nombre. Este hecho fue para ellos muy agradable. Cuando llegaban los decíamos - Bienvenido / a Sr / Sra X. Como está la estábamos esperando. Ahora subiremos hacia ...-. El que alguien los esperara, que les diera la bienvenida, que les transmitiera tranquilidad (aquí estarán bien), hizo que pasaran algunas cosas. La gente que está cognitivamente bien reaccionaba con miedo pero con agradecimiento. Muchos de ellos levantaban el dedo pulgar y nos daban las gracias. Creo que sentirse acogidos y esperados, el recibimiento fue muy buena, no tener que esperar, subir enseguida a la habitación, el trato humano humanizador y de humor importantísimo, ayudaron a dar tranquilidad.

El dolor y la vulnerabilidad de la gente con demencia, para mí, fue el más impactante. El rostro de soledad, de no saber dónde están, de no comprender nada. Es lo que me interpeló más. Los miraba a la cara y veía la perplejidad de no saber: "Voy a un lugar que no conozco, donde no tengo a nadie conocido - me ponen una mascarilla que quiero quitarme - me reciben unas personas que me llaman por mi nombre, y yo no sé quiénes son. Voy a una habitación donde no he estado nunca y no me dejan salir de allí, además cuando me llama la familia muchas veces no los reconozco. No entiendo nada."

Estas últimas semanas se me ha mostrado la cara más profunda de la vulnerabilidad. Para mí esta situación ha sido impactante. Esta realidad me ha llevado a hacerme algunas preguntas que creo que tendremos que resolver cuando pase el Covidien-19. Resolver para poder aprendre.

HEMOS DE APRENDER

A saber cómo trabajamos de forma adecuada la acogida a la persona mayor cuando llegan a cualquiera de nuestros servicios. Y sobre todo debemos pensar cómo podemos trabajar LA ACOGIDA A LAS PERSONAS CON DEMENCIA.

• ¿Qué espacios de seguridad les damos cuando deben moverse para cambiar de lugar o incluso de habitación?

• ¿Cómo hacemos que su entorno sea una herramienta de acompañamiento y dignidad, que les permita seguir sintiéndose personas?

• ¿Cómo acompañamos los momentos de soledad ante el miedo y la incertidumbre?

Un artículo de Quico Manyós, director Dignetik